2016-05-11
第一次去浦田食日本野. 里面灯光昏暗.但间铺比想像中大, 一班人七八个都可以坐埋一齐.十个人分开两张枱坐.大部份同事都叫左杂锦鱼生饭. 而我就食左个热食. 鸡扒定食.介绍下个鸡扒定食$65.先黎三文鱼刺身. 切得十分厚. 十分肥美. 但一食落口. 无咩鱼的鲜味, 只有冰冻的感觉...跟住个汤. d昆布好大块, 重有d un度, 绝对要咬几下先能吞. 不是平日一般食开的口感.小食. 平日我一定唔会食带子边同呢d腌制过的萝卜, 因为好惊萝卜会酸. 但出奇唔酸, 只系得个色. 食落去同普通萝卜无分别. 而个带子边更加系咁多样野最好味, 超鲜味. 主菜鸡扒到, 切得细细条. 食落好方便. 但越食越觉得唔对路. d鸡生生地>< 天啊... 我家下唔系食鸡刺身... 所以最厚肉个几块唔敢食. 虽然同事话叫人整番熟, 但再等就会迟到. 唔知系咪因为有d生, 所以都有少少un.同事们的杂锦生饭$75. 装饰得好靓. 有虾, 带子, 三文鱼, 吞拿鱼等等. 材料丰富, 但问番同事的意见时, 同样系鱼生鲜味不够, 只系好够冻.
但间铺比想像中大, 一班人七八个都可以坐埋一齐.
介绍下个鸡扒定食$65.
题外话/补充资料:
虽然Lunch Time客人好多. 但店员还算有礼貌. 没有别人说的态度差.