2017-10-17
尖沙咀都差唔多食到冇野好食,几经辛苦先揾到一间我想试嘅新餐厅。一路行一路行,差啲就行过龙,点睇呢个名都似系旧式粉面店多过新派店呀嘛?点知入到嚟,哇超级干净企理,坐晒吧台,又播晒五月天嘅歌咁,感觉好年轻!肚饿到爆,快快趣睇menu,呢度系主打牛,不过见到鱼三鲜我又忍唔住㖞,于是......台面有几款辣椒酱,虽然我唔食,不过都八卦开嚟睇吓。好有趣㖞,有自家制嘅黄灯笼椒及红灯笼椒酱,钟意食辣嘅朋友一定要试试鱼三鲜米线 ($55)听到老板同其他客人话个汤系佢哋自己新鲜煲,绝冇味精,即刻饮吓先,味道天然清淡,饮多几啖都对得住自己!鱼皮饺皮滑溜,食完唔会觉得好油腻;鱼片头成粒都好软绵,唔系𠮶啲炸到脆卜卜嘅口感;鱼蛋颇弹牙,鱼味都几浓!牛丸王 ($15)当然成个lunch,牛丸先系重点!系佢哋自家制无任何添加,虽然形状唔似一个波,但口感超爽弹,入面有啲筋又juicy,好似有啲油份喺口腔入面爆发咁样,层次分明,牛肉味好浓而且调味适中,唔会觉得一味得个咸字。好想买啲返去俾妈咪试吓,老板话我唔系第一个咁问,但佢哋而家未有得外卖生牛丸,唯有下次再嚟买啰炸云吞王 ($65)实在非常钟意食炸云吞,所以就算得我一
鱼三鲜米线 ($55)
鱼三鲜米线
牛丸王 ($15)
牛丸王
炸云吞王 ($65)
实在非常钟意食炸云吞,所以就算得我一个人,都要叫一碟食吓!一共有6粒,外皮薄薄炸得好脆,上菜前应该吸过吓油,所以食落唔会觉得好腻;入面竟然系有原只虾肉,同埋好难得地系虾肉多过猪肉,食落冇咁腻㗎嘛,虾肉劲新鲜弹牙,而且用嚟炸𠮶啲油好靓,食落冇𠮶种讨厌嘅油味!店员有俾酱我点,但我自己觉得唔点仲好味,外脆内爽又香口,自己一口气食晒6粒,我见到坐附近嘅客人们望到我咁大食到好似吓咗一跳,哈哈
炸云吞王
服务非常好,每个店员都好有礼貌。以前尖沙咀舖租超贵,只有药房及药房,而家多返啲有心做饮食嘅小店进驻,希望食物会keep住质素啦!就嚟冬天,希望到时佢哋有得卖生牛丸,咁就可以买返屋企打边炉喇!
冻柠茶