2012-05-29
每月一次聚会, 今次就试吓 Okapi 啦!大家一坐低就异口同声话, 以为自已去错门口, 度门重到开唔到 ! 入正题吧 ! 点了 menu for couple头盘 : 牛油果沙律 - 我最喜爱 '林林' 的牛油果, 还有他调配的沙律汁, 非常美味 田螺 - 再一次他的汁真系做得好好, 我是偏向淡口味的, 但一点也不感到咸 汤:龙虾汤 - 同枱不饮酒的朋友就说有浓浓酒味, 但我觉得还可以再加一点点. Cream 亦可再加一点点. 总括而言, 比较淡口, 不够厚. 龙虾汤不是要比较浓一点吗 ?主菜:意粉 - 再来一次, 他的汁 - 一流呀 Sirloin - 朋友要的是 WELL DONE, 我要的是 MEDIUM RARE, 正当大家在热烈讨论 Well done 太硬啦, 要咬好耐; Medium rare 血淋淋, 点食呀 !结果 : 你做唔到就唔好问啦, 问得你就做好佢啦 ! Well done 的, 大约有八成, 朋友还可以接受; Medium rare 呢........ 我就o赵到头痛, 起码有七成呀, 揾滴血睇吓都难 当下我觉得佢系咪听错我话 Medium
入正题吧 ! 点了 menu for couple
头盘 :
汤:
主菜:
意粉 - 再来一次, 他的汁 - 一流呀
结果 : 你做唔到就唔好问啦, 问得你就做好佢啦 ! Well done 的, 大约有八成, 朋友还可以接受; Medium rare 呢........ 我就o赵到头痛, 起码有七成呀, 揾滴血睇吓都难 当下我觉得佢系咪听错我话 Medium well 呢 但再看之前其他食评, 好像系会煮得偏熟 ! 但如果我要 rare, 佢会唔会真系喺雪柜攞出来就上枱呀 !!!!!!!!! Rare 真系唔系间间得
头盘, 汤, 意粉做得有多好, 已于事无补了, 前功尽癈 ! 随后的甜品同咖啡已食而不知其味 !
最后我还是会再试, 但一定不会叫牛扒, 希望 Pizza 会好些 ! 环境真的不错, 唔嘈; 小妹试过去五星级酒店的 Lounge, 嘈到好似街市一样, 饮咗一杯就要转场 .........