2021-07-23
偶尔想食pizza 我都会谂起pizza maru ,开左荃湾分店一排,每次经过都见条龙排队系有原因架今次再访又黎重温pizza. maru 最喜欢的系佢个蜜糖杏仁边爆浆芝士Chicago pizza,边位洒左糖霜系面加左d almond Alice 增添左香脆风味,而中间系超级澎湃芝士,岩哂芝士控。另外就系个pizza皮系用Wellbeing Dough,系有d 厚度,香而外微脆内软,据说系用左12种天然谷物兼低温发酵至少24小时而成。今次叫左佢爆浆芝士Chicago pizza 嘅薯角炭烧鸡肉芝加哥🍗🍕因为系用烧烤酱,所以整体系甜甜地。 鸡肉都大而薯角存在感唔高。除此之外仲有d onions, mushroom 咁, 芝士绝对系海量劲牵丝,芝士控表示满足🧀❤️ 不过加埋个BBQ sauce 系较腻一款口味,都系岩同人开心share另外叫左个芝心Maru 大哥,同样用左烧烤酱底, 加左Maru 香鸡,仲有d cherry tomatoes, Broccoli, ham, mushroom, red onions, parsley. 呢款加钱转左个芝士蕃薯批边,上到黎系好cute 黄金色
今次叫左佢爆浆芝士Chica
另外叫左个芝心Maru 大哥,同样用左烧烤酱底, 加左Maru 香鸡,仲有d cherry tomatoes, Broccoli, ham, mushroom, red onions, parsley. 呢款加钱转左个芝士蕃薯批边,上到黎系好cute 黄金色好似pie 咁。不过呢款唔系Chicago pizza,pizza 底无咁厚身亦无咁澎湃芝士,所以拉唔到丝。
加钱转边位都超级cheesy, 虽然肉眼见到黄金蕃薯但唔够香甜,又可能被cheese 盖左d 香味所以无预期中咁蕃薯.
另外叫左杯peach ade 同 Yuzu Sour Iced Tea, 同样价钱前者加soda water 就有气爽d. 不过比较喜欢后者茶底多d
觉得下次都系会叫番爆浆芝士Chicago pizza 嘅蕃茄底pizza, 或者可能再试下其他野食