2018-07-05 175 浏览
咁啱屋企人去开元朗,我就放工join 佢地食饭,前排食过系深水埗嘅伦哥,觉得好正,所以就同佢地去试下元朗果间伦哥! 我地大概到点半钟左右到,唔洗等位就入得,可能因为喱间比较位置比较多。店员安排我地坐房,仲有电视,可以睇世界杯! 一坐低仲有个小游戏玩,就系估当晚边队球队赢,估中就有优惠卷!我地坐低无几耐,店员就为我地送黎一个生果盘,有苹果,西瓜,蜜瓜同火龙果,佢仲同我地解释话饭前食水果可以更吸引水果嘅营养,配合果醋仲可以排毒开胃,真系好贴心!食左一阵水果,就上左个刺身拼盘,有三文鱼,大虾,带子,凡立贝同埋八爪鱼。三文鱼,带子同虾正常,反而帆立贝同八爪鱼令我觉得有惊喜,因为平时食𠮶啲成日都好韧,咬唔开,但今日食嘅就好爽,好好食!食左刺身,就上今日其中一个主角,鸡煲!因为妈咪唔食得辣,所以我地叫左唔辣。个鸡煲好好味,啲鸡又滑,而个汁又唔太重口味,食完都唔会觉得口渴啊! 我地隔离枱叫左辣嘅鸡煲,阵味好香,好正! 除左鸡外,我觉得后落嘅牛柏叶劲好味,劲入味。但啲鱿鱼就煮得唔够入味,建议大家早啲落鱿鱼(我地系食完鸡煲落,煮左几分钟)。同之前食果间伦哥一样,食完鸡煲系会换汤。系等嘅期间,店员为我地送

饭前水果

刺身

鸡煲

同之前食果间伦哥一样,食完鸡煲系会换汤。系等嘅期间,店员为我地送上凉粉。凉粉好清,食完即刻可以解下食完鸡煲嘅油腻感,仲觉得无咁热气。
自家制凉粉

等左一阵,就上打边炉嘅汤底,今日嘅汤底系水果汤底,我地拣左蟹做我地嘅汤底配料。真系好欣赏伦哥会换左个汤底俾客人打边炉,就唔洗用翻鸡煲啲汁咁油!

店员送上一盘劲足料嘅海鲜拼盘,有鲍鱼,带子,虾,象拔蚌,蚬,班等等。个蟹劲多蟹膏,啲海鲜都好鲜味,除左个蚬有啲啲沙。
海鲜拼盘

食完海鲜有我最期待嘅牛啊!一上黎成盘牛脊肉,睇个样有好多雪花。食落口好有牛香,一啲都唔韧,同埋一啲都唔肥,真系好好味,食左想再食。
牛颈脊

除左牛外,我觉得其他配料都好出色,例如墨鱼滑,虾滑,饺子,响铃同炸鱼皮。墨鱼滑仲有粒粒墨鱼肉,好好味! 韮菜饺亦都好正。
响铃鱼皮
墨鱼滑
饺子

食到最尾仲有甜品,就系燕窝炖蛋白,本身已经食到好饱,但见甜品咁吸引,我哋就继续食。炖蛋白好香奶味,配合埋少少燕窝, 简直觉得好滋润,为今餐画上完美嘅句号啊!
燕窝炖蛋白

虽然佢呢度有啲食物可以任添,但实在太丰富啦, 所以基本上我哋都冇添过任何食物,已经食到好饱好满足!人均消费大概$350,可以食到咁多靓海鲜同埋高质牛肉鸡煲,我觉得好扺!劲推介大家黎试下!
2018-06-21
鸡煲