4-9系女朋友生日,久闻AVA的玫瑰雪糕有令女性神魂颠倒之效,决意给女友一个惊喜!先讲环境,无错系有无敌海景,但系我同隔离枱只有一个身位,隔离对日本情侣讲咩我都完全听到,然后送礼物时候又要一齐送劲尴尬,如果唔系就仲尴尬。仲少不免会有礼物之间的比较,有少少分心都唔好啦,点解餐厅连呢少少野都关顾唔到?到食物,菜单除左set dinner外根本选择不多,一张纸的menu绝不吸引,唯有拣一人一个8个course的set。头盆先黎一个桌边烹调的烟熏慢煮海鲈伴牛油果沙律及芒果冻。好地地一块海鲈整到又咸又腥又硬,一d都唔鲜甜,烟熏味过浓,失败。芒果冻用现成芒果汁加鱼胶粉整成,好难食。然后到红虾带子海鲜汤。海鲜鲜甜,但系个汤一个字:「腥」明显系后期加海鲜分开煮。然后再到黑鱼子伴意大利饭。一黎到碟饭成碟肉饼咁已经麻麻地开胃,个饭同鱼子仲要完全唔match!再来一个自家制意粉。面质弹牙,味道真系唔好讲笑,飞机餐咁,无味!然后系一个杂菜沙律伴橙,就系菜同橙啰。之后同主菜牛柳。好食!肉味浓郁又juicy!只系个青瓜又系唔夹的。最后就系重头戏玫瑰雪糕!作为桌边项目,厨师就好似魔术师一样将液态氮气倒入奶浆,凝成雪

到食物,

头盆先黎一个桌边烹调的烟熏慢煮海鲈伴牛油果沙律及芒果冻。
芒果冻用现成芒果汁加鱼胶粉整成,好难食。
烟熏海鲈伴牛油果沙凢律芒果冻
海鲜意大利汤
鱼子伴意大利饭
自家制意粉
然后系一个杂菜沙律伴橙,就系菜同橙啰。
杂菜沙律伴橙
牛柳
最后就系重头戏玫瑰雪糕!
作为桌边项目,厨师就好似魔术师一样将液态氮气倒入奶浆,凝成雪糕。
然后再将食用玫瑰花瓣片片洒落雪糕上。
整个过程看得我女友心花怒放,挽回不少分数!
玫瑰雪糕
题外话/补充资料: 后记:中间仲有个开心果配鹅肝酱,相都废事影。 另外由于得set嘅关系,隔离上乜我地又跟住上乜,连生日蛋糕都一样,真系无哂惊喜! 仲要成900蚊一个人!完全无安排!
2014-09-04
庆祝纪念