2023-05-26
难得上周日天气放晴,就立即相约朋友去烧烤,朋友住乌溪沙,话屋企附近有个海景烧烤场,咁就要去试下喇!黎到见个无敌大海景真系 “哗”咗一声,咁啱我地仲要安排坐系海边,对住个无敌大海景烧烤,真系一大享受!我地叫左五人海鲜套餐同古法吊烧鸡,套餐包埋烧烤网、钳、餐具、烧烤叉、蜜糖、胶手套、纸巾同埋炭,仲有一本好似手册嘅menu,入面除咗有各种食物价钱外,仲有埋各种食物烧烤方法同时间,跟住烧就唔会失手啦!古法吊烧鸡吊烧鸡已预早调好味,然后跟住手册教路嘅方法烧,第一次烧鸡真系好紧张,好彩火喉时间都控制得啱啱好,鸡肉烧到嫩滑多汁,调味亦唔错,少少咸香味,几好食。5人海鲜套餐套餐包括有弹牙海中虾、蒜蓉半壳带子、纽西兰半壳青口、蜜汁叉烧、蜜汁叉烧、鸡扒、猪扒、鸡中翼、、海鲜三宝丸、爆汁芝味芝士肠、鸡肉肠、台式脆皮肠、迷你日本甜薯、香甜粟米,全部都系用独立包装,方便又干净。呢到个炉好大个,所以我地决定用懒人烧烤法,将啲食物放埋系个网上面烧,容易啲控制火喉。弹牙海中虾有名俾你叫,真系好弹牙,同埋都几大只。蒜蓉半壳带子同纽西兰半壳青口,本身都已经系熟,烧返热就可以,带子有埋蒜蓉同辣椒调味,仲要有埋粉丝,制作又几
古法吊烧鸡
5人海鲜套餐
呢到个炉好大个,所以我地决定用懒人烧烤法,将啲食物放埋系个网上面烧,容易啲控制火喉。弹牙海中虾有名俾你叫,真系好弹牙,同埋都几大只。蒜蓉半壳带子同纽西兰半壳青口,本身都已经系熟,烧返热就可以,带子有埋蒜蓉同辣椒调味,仲要有埋粉丝,制作又几认真。
鸡扒、猪扒同鸡中翼都有唔同嘅味道,有咖喱、蒜蓉、蜜汁、黑椒同泰式,腌料份量恰到好处,完全无重口味。粟米平时通常用锡纸包住烧,好易会烧到干晒,今次我地放系个网上面烧,竟然烧到好清甜多汁,真系意外惊喜。
走嘅时间仲俾我地发现,原来门口有接驳巴士出返去乌溪沙港铁站,悭返唔少脚骨力。