2011-04-08 33 浏览
孖G妹今晚与同事一行5人前往位于太子附近的凤城酒家吃晚饭,孖G妹略闻凤城是一间老字号的酒家,十分多人慕名而去,孖G妹就第一次到这里吃饭,由同事负责订位,听闻在徦日订了位也要等,务必订定位就较稳阵啦!而且有些𩠌菜亦要预先订,今次预先订了焗西米布甸!一行5人准时6时30分攞位,入座率已有一大半,最后叫了五个𩠌,每人一碗牛乳粥,加埋焗西米布甸,好可惜有同事想吃的大良野鸡卷今日没有得吃,埋单680元。坐低之后无几耐,𩠌菜都很快相继上枱,反而系五碗粥迟迟未来,因已吃了几个𩠌,重未有粥送,而𩠌菜都普遍较油腻,唯有追追。前后追了两次,分别系唔同员工,第一次个哥哥话就有,但相信无特别追过,而这个哥哥在我们坐低后,不是招呼特别好,但就不断搭讪,我们讲咩,佢都无故插嘴,总之十分奇怪。到第二次追粥,个姐姐态度十分差,好似嫌我哋烦,但其实佢应该唔知我哋追过,很诲气说叫左就有架啦。唉!顿时觉得老字号果真唔忧做,但今时今日咁嘅服务态度,应该下次唔会再来了。咁真系无理由d𩠌食哂咁济,五碗粥要最后上架!高汤炸粉果,无错系炸嘅粉果,相信现在唔系好多地方有得食,听闻都系出名小食之一,食前浸一浸汤。粉果外表炸至金黄色,内里

到第二次追粥,个姐姐态度十分差

高汤炸粉果,无错系炸嘅粉果,相信现在唔系好多地方有得食,听闻都系出名小食之一,食前浸一浸汤。粉果外表炸至金黄色,内里有冬菇、猪肉、笋........。其实听落到应该好好味,但孖G妹咬落觉得似咸水角,感觉十分油腻,虽然已浸一浸汤才吃,所以应较适合男士吃,怕油腻的人就不太喜欢啦,试一只也无妨。

大良炒鲜奶,亦都系必食名菜之一,炒鲜奶当然唔易煮,鲜奶同蛋白要控制合宜,面头再洒上榄仁火腿茸。 这个大良炒鲜奶卖相不错,但唔系好够奶香亦无奶膻,普普通通.,味道一般。

乳猪拼生肠,份量唔多,乳猪唔够香脆,生肠就真系好爽囗同弹牙兼肥美,顶呱呱。

鸡油豆苗,若果真系唔油得,唔肥腻得,千祈唔好叫这个,真系好油,嘥哂d豆苗,住份量就几足架。

炸子鸡,都算皮脆肉滑,不过不失,唔系唔好食,但又唔系话十分好食,无咩惊喜。

牛乳粥,第一次吃牛乳粥,无咩味,普通白粥应该重棉重好味,唔系好得,失望。

焗西米布甸,一大㶽上然后分五份,布甸够热,亦唔太甜,普通滑,唔够香,唔系传闻中咁好味,失望。

总结:
普普通通,无咩惊喜,流水作业,无セ服务,一次就够,失望而回,不油不腻,就不要来。
2011-03-31
  • 生肠