2016-04-07
Plan A 山长水远寻找怀石料理,揾到黎铜锣湾千里禅,不幸地暂停供应!细心睇睇几个 menu,都好多选择,但今日无和牛刺生呢,只有 A3 和牛铁板供应。哗!虽然怀石暂停,但有类似怀石既 Kaiseki 会席套餐㖞!睇完 set dinner 完全唔感兴趣,唯有转 Plan B Omakase 啦,都系我既第一次!内笼装潢传统日式餐厅,优雅舒服、大方得体,亦都宽敝雅致。今晚几乎包场,大厅只有我地及另一枱食客,听师传讲 VIP 房仲有客呢。环境非常宁静,可以慢慢享受我既晚餐喇。菊秀,比出羽樱更香更醇!质感幼滑而清香,水质香甜配日本菜一流,力推!比我以往饮过既清酒有过之而无不及。先饮几杯 hot hot 口,开一开胃预备起动食大餐 ﹗炸鳕鱼片, 前菜小食,唔讲真系估唔到系鳕鱼黎㖞,外脆似饼干,里面微微咽韧有鱼干感觉,鱼味清淡所以唔会觉得佢系鱼啰。都几香口,送送酒都唔错。萤光鱿鱼,从来未食过这么新鲜肥美,胀卜卜甘甜,爽弹多汁既萤光鱿鱼,一咬爆汁,咸香味特出而带澎湃霸道鲜甜香气 ﹗以前食过既算罢啦,无得比。有点想 encore 添,但都系唔好咁冲动,仲有劲多正野黎紧!依家只系前菜乍。食完两款小
食完两款小食,Omakase 即张开始喇!好紧张呢,唔知师傅会整什么美味、特别既时令靓菜呢,舞枱已经布置好,青柠、昆布、豆苗、红桑子、岩盐、wasabi,盘景一样,ready go!Part 1 首先刺生打开阵。
步鲷刺生,闻所未闻。卖相出众、吸引力强。鱼味较淡,鱼油亦稍逊,肉质咽韧非常有嚼劲,卷住日本葱配酸醋同吃,清新又醒胃!由淡食到浓系常识,而且师傅会细心地从旁指导如果品尝能够食出最鲜既一面。
血鲷刺生,鱼皮泛著银光而透出微红色,鱼味散发微弱血香味,鲷鱼肉质普遍结实中带点幼滑;鱼味清淡中带一丝甜美 ﹗配上少少山葵豉油好美味啊 ﹗
横线笛鲷刺生,外观跟血鲷有几分相似,味道都非常相近。鱼皮颜色比血鲷更红,稳约见到有条黑色线。鱼味比血鲷稍为突出,沾上一点点青葵豉油能够特显更强既鲜甜味道。
帆立贝刺生,师傅教路,唔好添加任何调味料呢,直接啪入口就得喇,我当然信您啦。一跣入口,劲软棉滑溜、香甜无比、余韵强烈而持久 ﹗正到不得了,超级好味道!被上盛鲷鱼连击三野后,要先稍为舒缓一下情绪,再继续战斗 ﹗
活日本象拔蚌刺生,虽然系比较细只,又份量不多,但胜在片片爽脆滑滑,鲜甜味占据每颗味蕾,晕得一阵阵 ﹗美味极致,无话可说。 活赤贝刺生,血红色的宝石,跟一般寿司赤贝有著天渊别。黏黏滑滑又鲜味,外脆内棉,强烈香甜味够霸道但又讨人喜欢,百吃不厌。
赤虾刺生,意料之外质量媲美牡丹虾,本来一直心里都觉等赤虾比牡丹虾次一等,但依一只实在令我刮目相看 ﹗新鲜度无可挑剔,颜色富光泽又闪令饮,质地既黏又夹爽、弹力十足,使到味蕾活泼地跃动,虾甜味跟海水咸香直击脑袋,舌头已经完全臣服于赤虾之下 ﹗
油甘鱼腩刺生,我既致爱,比三文鱼腩更爱 ﹗鱼油丰富澎湃,滑嘟嘟细致幼滑,又不失结实咬口。甘香鱼脂喂满每粒细胞,兴奋异常,味道留系齿缝间久久不散。
吞拿鱼赤肉刺生,由细到大对赤肉都好抗拒,因为小时候有唔开心既经验啰 ﹗淡而无味、无鱼鲜味、强烈雪藏味、等等。但今真系一雪前耻,原来赤肉都可以好好食架 ﹗虽然始终偏瘦削,鱼脂欠棒,不过赵赵下鲜甜味道缓缓冒起,温柔而不剧烈,质感腍得橡海棉,都唔差,食得过㖞。冲刺左一段时间,毫无间断不停地食 ﹗件件刺生鲜甜可口,配上鲜山葵蓉既清香,味道细致,绝对无得弹!我只能静静地低头慢慢咀嚼,全神贯注地品尝!我问师傅:食客系咪有样睇架?咁利害连续中左几款都系我最爱既刺生呢!好正啊!
极上吞拿鱼腩刺生,依件粉红色吞拿鱼腩不得了,可遇不可求,色泽光亮夺目,发晒光既粉红色。一放入口就已经完全溶化,透进每条血管、每颗红红球,牙齿都无用武之地!香喷喷鱼脂澎湃、油润非常、滑溜甘香、滋润心灵 ﹗溶化后只剩下少量鱼筋,好有咬口要慢慢咀嚼,藏在深深处既香甜味道缓慢地释出,非常可口啊!震动全身 ﹗
鹰羽鲷刺生,时令罕见鲷鱼,可能条鱼日日都有做健身,好有肌肉,超有咬劲,非常结实弹牙!外观仲好鬼靓添,切成长条形,而且颜色真系好似羽毛呢!味道清爽带甜美,泛著脱俗既感觉,不浓不浊不呛!跟刚才几款重口味、重鱼脂既肥美刺生完全唔同呢,南辕北辙,可以让味蕾及舌头稍为歇息一下。
乌头刺生,师傅新奇推介,有咩好惊呀,最惊无野食啰 ﹗本身乌头味道清淡,卷上日本青葱配埋鲜山葵蓉再沾少少酱油,好食到晕!又会咁鬼好味呢?软滑棉棉,异常地鲜甜清爽,沐浴于晨曦甘露一样。以后食乌头仲蒸唔蒸蒸好呀?我只系试左几块,但 VIP 房内有食家 order 左一整条呢,十分羡慕啊 ﹗
昆布汤,连场激战后,终于可以少休一会喇 ﹗估唔到今晚最初谂住食怀石料理,依家变左 Omakase 长途持久战呢 ﹗饮返个热辣辣清甜昆布汤,清清味蕾、口腔及食道,暖暖胃、回回气先得呀。食左两款餐前小食、12款刺生、饮埋依碗昆布汤,终于进入 Omakase part 2!
日式甜麻酱烧日本茄子,第一次食细细只既日本茄子。口感及质感都非常好,茄子肉非常软棉棉,非常湿润,粗条纤维滑溜多汁,不过真系坚甜,但好好味。酱汁还渗著点点燋香,像燋糖又似麦芽糖,有趣。
铁板A3和牛, 卖相无得输啦 ﹗和牛肉汁闪闪发光,加上茄子、豆苗、青辣椒摆位井井有条,甚为美观得体。铁板A3和牛,连滚热辣铁板送上,和牛躺在热腾腾铁板上不停释出烤肉香气,包围整个身体,我顶唔住喇 ﹗一夹整块掉入口,外层煎得香口微脆,紧锁澎湃肉汁在内,一咬缺堤般泛滥 ﹗半溶化既和牛滑嘟嘟,肉汁丰富!溢出浅浅牛味,肉质弹牙有劲,中间粉红嫩肉棉滑细致,那有唔好食之理呢 ﹗细味极上和牛令到精神已在崩溃边缘,即刻食条烤辣椒回回魂,虽微辣但亦不能掩盖其爽甜味道。
金箔萝卜鲜淮山渍,黎个渍物清清味蕾、消消滞,so Good!好钟意食爽脆鲜淮山,咸中带甜既酱油味加埋酸萝卜就够晒开胃啦,撒上金箔闪闪生辉更觉气派。
笠子寿司,又黎不知名既当灶鲜鱼,越神秘越喜爱,食家最基本要有冒险精神!笠子肉质软棉滑溜,味道清淡中泛起酱油清香,还食得出微弱山葵芳香添。顺序渐进,由淡食到浓。师傅话已经调好味,里面已经加左鲜山葵同豉油,无需再加任何调味料架喇。Yes sir ﹗完全明白。所以刚才 waiter 已经将枱面既山葵豉油收起左噜。
比乃之寿司,好有光泽既颜色,非常诱惑。二话不说一掉入口,鱼肉软棉棉滑溜溜,凉快、舒服感觉直迫心脏,好感动啊 ﹗清清淡淡,溢出浅浅豉油山葵味,鲜鱼清甜味夹杂其中,温和既味道。寿司饭略湿左少少腍左少少淡左少少,甜醋不够突出,免强合格!暂时食过最 top 寿司饭系秋田!继 part 1 刺生、part 2 热熏后,终于食到 part 3 既寿司喇,其实已饱饱地。
红衫鱼寿司,唔系挂?食完乌头刺生依家到红衫鱼刺生,真系可以生食?我无有怕啦。油润反晒光既浅粉红色,程半透明既鱼生若隐若现非常诱人。质地非常有弹性,滑溜就唔在讲啦,鱼味比刚才笠子及比乃之为浓,好味道 ﹗加埋日本子姜同鲜山葵蓉就更加好味!日本子姜咁甜既?而且只系小小辣乍㖞。
火炙平目裙边寿司,烧完劲油润呀!鱼脂劲到滴出黎,溶化左既油脂已被饭粒完完全全吸收,散发出浓厚鱼脂香气 ﹗烧过既平目味道更加浓缩,鱼味特浓,外层香口松软滑潺潺,里面滑溜带咬口,一个字 ﹗正 ﹗
火炙吞拿鱼腩寿司,油脂丰富既鱼腩最好配寿司黎食,可以索尽所有精华,一滴不漏,无浪费呢 ﹗最肥美既粉红色吞拿鱼腩烧完后表面充满油份,甘香无比,一跣入口 ﹗跟饭粒打得火热,完全混和。软滑无穷既鱼肉,闭上眼感受一下香喷喷幸福之味。火炙鳗鱼寿司,唯一我钟意既熟寿司,因为啖啖肉麻。鳗鱼烧得芳香,松软滑溜鱼肉够厚又有肉食,扫上甜酱油就食得更加滋味啦 ﹗
赤海胆军舰,第一次食赤海胆。系无饭既军舰呢,海胆塞得满满再包上烧过既紫菜,烧过特别香脆架㖞!深橙色带点红色既赤海胆居然系结实弹牙架 ﹗从来味食过弹牙饱满既海胆,好得意、好有趣!味鲜浓郁、清甜又可口!正到震。
火炙吞拿鱼筋寿司,点解咁重牛肉味既?竟然烧完既吞拿鱼筋会系牛肉味啰,仲要牛味极浓而香甜,软滑棉棉又油润,香口甜美,非常好食。
香葱吞拿鱼腩蓉紫菜手卷,紫菜脆到勒勒声呀 ﹗香葱混埋激油吞拿鱼腩蓉真系绝到无轮,香甜度爆灯,完完全全比佢攻陷,我投降喇 ﹗就算依家饱到食唔落都要食晒先甘心 ﹗
面豉汤,开心既时间好快过,话咁快又到尾声喇,饮埋个暖笠笠既面豉汤先。自家绿茶布甸、自家麦芽软糖!饱饱饱,揽住个肚腩返屋企!麦芽干糖好香又唔太甜,咽咽韧韧好好味㖞,连我唔钟意食甜既都赞。
劲搞笑!Omakase食到手卷既时候我居然问师傅你仲有几多款未出呀?我已经好饱顶唔顺喇!两款小食,12 款刺生、两款热熏、1款渍物、5款寿司、1款军舰、1款手卷、两个汤、两款甜品、1支清酒!只需 $1000 蚊位,物超所值啦 ﹗
菊秀
炸鳕鱼片