2022-10-09
大家去过台湾都知无老锅系有几出名,难得香港开分店,点可以唔试? 食过台湾嘅无老锅,就好自然互相比较,睇下系咪台湾原味道。结果一如其他评论一样,非常之失望⋯⋯鸳鸯锅 (冰淇淋豆腐锅+无老辣香锅)钟意食无老锅好大原因都系因为佢哋个药膳汤底。同台湾一样只有两款汤底白汤锅/麻辣锅,但分别系白汤要配搭人参要每位加$10(台湾系包埋),为左追求原味道当然要加。我哋叫左鸳鸯锅(冰淇淋豆腐锅+无老辣香锅),但冰淇淋豆腐每人只有一粒,想再叫要每粒$10,乜有咁珍贵?每位要$88 都叫合理价钱,但原来每枱都要额外收费$88,即系2个人要俾3个人钱?唔系好明点解俾完人头费仲要每枱收费,台湾都唔会咁计,而且香港咁多火锅店都未见过会咁玩法。好啦,只要系值得嘅都抵俾。先讲白汤锅,就算加左人参,都冇台湾果种超强嘅药膳+人参嘅味道,可能系为左香港人口味?但咁样仲系咪无老锅?至于个麻辣锅,其实唔系几辣,汤底味道都浓郁,不过食到后尾就会太咸。可能回忆的味道永远是最好的。论汤底,其实同台湾无老锅已经打左好大嘅折扣…鸭血豆腐都一如以往好味,而且系无限添加,职员都会主动帮你添加唔洗自己叫,算系无老锅一大卖点之一。由于汤底觉得收
由于汤底觉得收费好唔合理,再加上所有食材都偏贵,我哋都冇再叫太多食物。
手工虾滑 (台湾直送)$108
虾滑好食,虾弹牙鲜味浓郁,不过价钱偏贵
浓香豆皮(4个)(台湾直送)$68
豆皮系好食,佢够厚身,能够充份吸收啲汤汁一齐食。不过连豆皮都要标榜台湾直送,就有点那个😅
老油条够脆,不过唔可以浸太耐会好快淋。如果叫左豆皮其实可以唔洗叫啲个。
水蜜桃沙冰
食到一半,职员就会送上一瓶水蜜桃沙冰,用嚟解腻,味道酸酸甜甜又够冻系几清新的。
总括而言,啲间火锅店系走中高档路线,讲究食材同服务质素。但无论佢嘅环境、服务、汤底,都同台湾无老锅有段距离,价钱偏贵而且收费方式不合理,性价比系极低。失去左无老锅嘅精髓,只系挂个名号,做唔起都系好正常。唔会食第二次,都系留番去台湾先再食。
P.S. 其实同集团𣄃下「鼎王」都系主打鸭血豆腐麻辣火锅,个人觉得鼎王嘅麻辣锅好食好多(完全唔同味的),食材都系差唔多,而且长期有折扣比较抵食。
食物:❇️❇️❇️❇️
环境:❇️❇️❇️❇️