2019-01-27
平日系湾仔返工,中午时间几乎 间间餐厅都坐满晒人,难得今晚准时六点收工,特意去到轩尼诗道(如意冰室私房菜) 食私房菜,贪佢冇乜味精,又有住家庭feel。其中一样主打菜式叫如意海上鲜,提供好多唔同煮法。经和老板聊天而得知他是每天早上去香港仔街市,买新鲜的海鲜食材,拣靓货,加上师傅厨艺的配合,成了一道道高质的家常小菜。估唔到平时七点钟已经满晒座,价钱又经济实惠,所以要食好嘢,就早啲嚟。煎封火点,通常食海鱼一般都是清蒸,但今次我哋就试下叫煎封做法,一上枱见到成条火点都好雀跃,卖相十分靓,金黄色的皮好香脆,鱼质肉嫩又唔腥,再加埋葱花、豉油的配合,令到平时不食鱼的我,也无法抗拒,好正仲叫左碗白饭添。姜葱焗金牌美国桶蚝,$188,餐厅系用咗美国桶蚝,每只都十分鲜甜肉质饱满,大大只,用上姜葱焗的煮法,相当之惹味。芝士大虾炒乌冬,在饮宴上面的芝士龙虾伊面已买少见少,工序繁复,呢度菜式果阵香浓车打芝士汁咸咸地又有虾鲜味,也毫不吝啬地放左好多只虾,虾肉鲜甜、爽口、弹牙。蒜蓉炒白菜仔,适量花生油更提油香,白菜仔嫩绿够清甜。怀旧式的红豆冰,我的至爱。
蒜蓉炒白菜仔,适量花生油更提油香,白菜仔嫩绿够清甜。
怀旧式的红豆冰,我的至爱。