(非会员)
2009-04-09 42 浏览
地点都几难揾 --- 少去开呢区的话。今日由北角过去搭606巴士就喺megabox对面宏远道落,一号九龙就喺另一面,ok方便。酒楼位处商业楼地下𠮶层,好有太古坊个半开放feel。事实上个厨房亦都系半开放式,做消防的亲戚睇出冇防火墙,所以煮食一定唔可以用明火,由透明玻璃墙望埋去,成个厨房以乎都系用电磁炉,先进得佢...............亦因为系咁,亦因为系咁今晚个小炒王麻麻地,净系记得个芡都几浓下,而且有韭菜冇虾干,又唔系好够辣,以乎差咗少少。其他菜式可以,且列出如下(十二人用):拼盘四小碟(海蜇烧鹅以及唔记得的另外两种)海鲜卷酱烧琵琶虾翠玉瓜炒虾球拼某啲嘢翅羹 --- 个汤头淡得滞,似系二汤加水蒸去骨头腩云耳本菇垫底烧鹅 --- 肉嫰脆皮鸡瑶柱上汤浸杂菇白菜茎荷叶饭单尾杏仁茶或杨枝甘露皆因今次注重亲戚聚旧搞烂gag,竟然唔记得某啲𩠌,大意大意,亦都证明年纪大副偈坏,要食多几餐补足元气先得。整体味道颇佳,不会整色整水,惟味道大有改进空间,汤唔够浓菜唔够甜系其中毛病,头腩肉质松散亦系菜式设计之误,猜想是为了商务客食饭方便而调整,一般开饭人如我便有点失落 ---- 喺咁好环境之下,食物

其他菜式可以,且列出如下(十二人用):

拼盘四小碟(海蜇烧鹅以及唔记得的另外两种)
海鲜卷
酱烧琵琶虾
翠玉瓜炒虾球拼某啲嘢
翅羹 --- 个汤头淡得滞,似系二汤加水
蒸去骨头腩云耳本菇垫底
烧鹅 --- 肉嫰
脆皮鸡
瑶柱上汤浸杂菇白菜茎
荷叶饭
单尾杏仁茶或杨枝甘露

整体味道颇佳,不会整色整水,惟味道大有改进空间,汤唔够浓菜唔够甜系其中毛病,头腩肉质松散亦系菜式设计之误,猜想是为了商务客食饭方便而调整,一般开饭人如我便有点失落 ---- 喺咁好环境之下,食物却配备不上。今晚食系食气氛。

一亲戚请晒。