2017-07-01 449 浏览
忽然想起斋,所以嚟食斋前一天订枱,当日按预订时间前来,但餐厅原来没有做好准备,预留3人枱,只有两张椅,要自己找其他侍应帮忙加位,从来没有侍应主动为开盖的茶壶加水,算吧,就不喝水好了。蜜汁紫菜火腿卷必食个样真系好火腿,软软的火腿配上紫菜,还有甜甜蜜汁,味道好夹糖醋松子黄花鱼都有惊喜其实系芋头鱼,用腐皮包着芋头再炸香,虽然特别,不过入口没有香脆感。糖醋汁结踢踢,也不太让人喜欢。叫来几款食物都食得七七八八,便点了一客甜品--->高力豆沙,下单的人还问我们要不要加香蕉,以为找到个有心店员,点知......等咗20分钟,唔见个高力豆沙。跟住另一店员问我哋,截单了有冇嘢要加?我哋话高力豆沙未嚟。店员覆我哋,你要叫厨房起甜品......我去帮你哋啦。我又不是一开始点甜品,为何要通知他呢,还是算吧,一场误会。点知又等咗15分钟,真系想唔要个甜品,叫埋单走人。一举手,佢哋话高力豆沙嚟紧,先埋单因收银要埋数,咁可以理解,无谓左人收工。最后高力豆沙在眼前,一咬成嘴油,同埋无蕉嘅,明明话加蕉,继续算吧,快点食完离开就好了。D人话食斋要讲忍耐力,要心静,同埋坚持,今晚总于明白了,食斋真系要学 "忍" 。
忽然想起斋,所以嚟食斋
前菜

必食
个样真系好火腿,软软的火腿配上紫菜,还有甜甜蜜汁,味道好夹

糖醋松子黄花鱼
都有惊喜