2010-08-24
为了令自己多个籍口叫BF同我食食食, 好快就出第二篇. 系星期六的晚上, 做完FACIAL,剪完发仍然系尖沙咀. BF 仍旧傻傻地系美丽华的STARBUCKS 等紧我. 本来打算TRYTRY 明古屋料理, 点知得BAR位, 傻啦, 我边会座得辛苦咁食野呀. 脑海中闪过早两日本来要去旺角买D 野…. 快快手就飞出去,买完野唔知食咩, 经sales 的建议下去左女人街揾食. 因为bf 最爱食日本野, 当然就下佢啦. 系无咩所谓的情况下见到易拉架的宣传就去lu. DORAYA一间食完再系门口睇下先知叫咩名的小店, 格局似足女人街的所有食肆, 迫迫地, 一定系同其他人一齐食野咁. 进去时都无咩位, 得两个2人位有得拣, 就是但座一张已有两人的4人台. 一座低我又要求多多啦, 比AIR-CON 吹住个头 点食野呀, 好彩侍应姐姐好好人, 帮我即刻调细一点, 仲问我可以未. 服务态度OK. 到点野食啦, 我同BF 都系想食海鲜盖饭, 我就点左一个海胆+蓝鳍吞拿鱼腩蓉, BF 就点左一个蓝鳍吞拿鱼 (以补偿上次系大户屋食唔到), 其实BF 有念要食贵D的腩呀 (220) 定平D 的普通野(135),
到点野食啦, 我同BF 都系想食海鲜盖饭, 我就点左一个海胆+蓝鳍吞拿鱼腩蓉, BF 就点左一个蓝鳍吞拿鱼 (以补偿上次系大户屋食唔到), 其实BF 有念要食贵D的腩呀 (220) 定平D 的普通野(135), 经佢念两念就都系选左个平D 的, 再加一件25大元的吞拿鱼腩寿司.
经佢食开鱼生的感觉就系佢个吞拿鱼饭好鲜, 我就感到一般啦, 我自问系一般的HK 人, 都唔太识食日本野, 普通的三文鱼好多时已经能满足到我, 而且我又念系旺角区真系有好味的日本野食?
到我的海胆+吞拿鱼腩蓉饭啦, 最爱果种入口即溶的过程, 海胆鲜宜唔”声” 吞拿鱼腩蓉我就唔多识食, 只系好似比BF 的吞拿鱼仲好食(可能我喜欢一D肥美的感觉). SHARE 左DD 比BF 试, 一致认为此店可再帮衬.
两个set的配菜沙律就尚可啦, 系傻仔蛋沙律, 仲有两旧蛋 (令我想快d再食一门的玉子卷).
到BF 单点的吞拿鱼腩寿司到啦, 佢食完即刻话ORDER 比我食, 即系好正啦. 佢仲劲讲话如果220 果碗系用返呢个水准的料就食得过啦, 鬼唔知亚妈系女人咩
到LAST 一ROUND 的寿司到, 有三文鱼, 带子, 吞拿鱼腩(我的), 仲有一件好似系”咩”鱼呢…. (我一向对D鱼名唔多记得). BF 都好欣赏. 我就一食件吞拿鱼腩, WOO 个感觉有D似曾相识, 同系日本食的好似WOR. 水准唔错. 系旺角再食野可以念下呢度.
埋单两位四百几, 饱饱
下次再去可以试一个蓝鳍吞拿鱼腩饭, 唔知某人会唔会去偷食呢