今日要同大家介绍嘅呢,就系呢一间位于德辅道西嘅「囍点坊」。有时候真系唔知食乜好,想饮茶又唔想等位,就会去呢一间小舖头。平时就会简单叫啲点心加盅饭,例如有排骨凤爪饭啦、汁烧煎酿茄子、孜然鸡中翼等等,都系我平时一定会叫嘅嘢食。至于今日要介绍嘅呢,就系呢一款「囍点流心哥」,听个名就好有趣,原来个样仲特别,大大个公仔唛头配抢眼嘅萤光橙色,真系令到我好震惊。人生在世乜都要试吓嘅,我鼓起勇气掐开个包,可以睇得见个奶皇的确系流心带一点点蛋皇,应该系自家制。入口略嫌唔够热,个皮有种叮翻热嘅口感。整体味道还可,但要再热一点,应该要新鲜啲!总结,呢度其他嘅点心其实都值得一试,而且茶介只需三蚊。食厌咗大牌酒楼,间中泥一次试下啦!
囍点流心包
囍点流心哥