2021-08-14
收工过嚟长沙湾揾人食饭,有人提议去 One Madison 地下𠮶间「时代冰室」。呢间餐厅嘅分店近年越开越多,可见其受欢迎程度。记得呢个位之前系一间点心鸡煲火锅店,舖头面积颇大,环境光猛又够开扬,座位宽敞阔落,坐得十分舒服。餐牌的选择非常丰富,包罗万有,除了多款王牌小菜外,仲有铁板、煲仔、蒸选、葱油三眼煎蛋饭、肉燥手工面、石锅汤、滑蛋盖饭、豉油西餐等等。大红大紫·咕噜排骨 ($78):排骨有两种唔同口味,一边用上糖醋汁炮制,而另一边就用上菠萝汁。两款味道都很不错,炸粉不厚,酱汁仅仅包住外层,咬下去仍维持脆口感觉,入口酸甜合度,酸香醒神,各具风味。马友鱼香·茄子鱼块 ($72):鱼香茄子系平时去大排档必点嘅菜式,今次仲加入咗马友同鱼块,超级丰富。咸鱼粒令鱼块增添咸香,加上软糯嘅茄子;外层酥脆、内里细嫩的鱼柳,食落微辣香口,够晒惹味。每个小菜都会奉送老火汤、丝苗白饭及热饮,今日嘅老火汤系合掌瓜红萝卜猪骨汤,汤料很多,饮落无味精。食完个浓味嘅茄子,拣番客清淡啲嘅石锅汤:极尚·鲍鱼花胶·花菇滑鸡浓汤·石锅汤 ($65),套餐可以配汤泡饭、乌冬或手工刀削面,+$12 仲可以转鸡全髀。石锅汤热辣辣
记得呢个位之前系一间点心 鸡煲火锅店,舖头面积颇大,环境光猛又够开扬,座位宽敞阔落,坐得十分舒服。
石锅汤热辣辣上桌,汤底充满花胶鸡的精华,味道好浓郁。鸡髀肉大大件,肉质超滑溜。鲍鱼都好正,弹牙又爽口。花胶滑嘟嘟、滋补又养颜。另外仲有厚肉嘅花菇、娃娃菜、虫草花等,非常足料,配埋滑溜的乌冬一齐食,饱肚又美味。
饮品点咗特盛·综合·水果茶同热奶茶,水果茶跟餐价只需 $13,已经系二人份量,非常大渣。果茶用上芒果汁同橙汁炮制,内有菠萝、椰果、车厘子等,味道清新,好解渴。
甜品点咗金砖·一口西多·伴雪糕 ($36):西多炸至金黄香脆,咬下软绵又富蛋香,入口不油不腻 ,面包松软,配上旁边甜蜜的红豆粒同冰冻嘅朱古力雪糕一起吃,倍添滋味。