平时我好钟意食捞面,干捞嘅口感有别于汤面,干捞比人嘅感觉特别浓味,始终浓缩就系精华嘛😆 嚟到位于深水埗,以捞饭面系列为主打嘅「秘捞王」,一于试吓佢哋嘅招牌捞面拌饭套餐😚首先拣面或饭底,然后秘制酱汁及招牌靓𩠌,最后加埋冰凉特饮或消暑沙冰,则大功告成✔️店外有几张枱底可以比你坐底即叫即食,坐喺店外等食期间,听到店内预备食物声音嘅过程都系一种期待同享受🤟老板好快手,点菜后好快就上菜,慰寂直渴望嘅味蕾😉✍️我嘅配搭系粉丝+蒜香酱+昆布猪颈肉+香煎鸡扒+碟豆柠檬冰捞面要好食,全靠调味酱,呢度嘅调味酱全部都系老板自制,确保无落味精,绝非来货可比!作为一个钟意重口味嘅人,果断选择蒜香酱🧅呢度嘅粉丝比较幼身,无我平时唔钟意果种嚼唔喐嘅感觉~用筷子将酱汁及食材混合后,香气立即四散,每一条粉丝都包裹喺浓郁蒜香之中。配菜方面:佢哋嘅肉类全部都系老板自己腌制,而且系独立调味~每款都好有特色。「香煎鸡扒」煎得金黄,切成一件件方便食用。肉质唔干反而好嫩,鸡皮脆脆哋,重点系带南乳味好香口!平时食野见到菜单上有猪颈肉3个字嘅我一般都会叫,因为呢个部位真系好好食了😆 一块好嘅猪颈肉瘦中带肥,呢度嘅「昆布猪颈肉」平衡喺肥瘦之

配菜方面:

平时食野见到菜单上有猪颈肉3个字嘅我一般都会叫,因为呢个部位真系好好食了😆 一块好嘅猪颈肉瘦中带肥,呢度嘅「昆布猪颈肉」平衡喺肥瘦之间,肉实厚实弹牙,同水晶粉好夹!
套餐+ $12可以换特饮一杯,一于叫杯「蝶豆柠檬冰」,紫色嘅柠檬冰有如蝶舞飘飘,同柠檬嘅酸甜交融,饮完成杯简直系透心凉~
另外呢度啲小食都几多选择,有鸡翼、炸猪大肠、炸薯条、炸春卷、炸鱼蛋等等。今次叫咗两款鸡翼试试,首先叫咗「卤水鸡翼」,一见到实物真系有啲吓亲,因为每只鸡翼都饱满都好大只,如图可见,你系可以见到鸡翼排喺碟内差唔多系好拥挤嘅情况,无咩空位净😂 浓香嘅卤水汁永远都系同鸡翼系最佳配搭~鸡翼颜色油亮,而卤水汁做得好出色,唔会过咸,做到肉中有汁,汁中有肉☺️ 即使有啲饱都仲系好想食多几只😆
一直对沙姜情有独钟,沙姜独特嘅风味令我欲摆不能👀 其实本身我麻麻地钟意食姜,所以觉得沙姜呢样酱汁真系好神奇,一听到姜可能大部人将都耍手拧头,但其实佢系有小辛辣同回甘嘅清香,同肉类系绝配,好似呢一款老板特别推介嘅「香煎沙姜鸡翼」,用沙姜酱腌制入味,每只鸡翼都呈现外面焦脆内里嫩滑嘅感觉,相信小朋友都一定钟意食☺️经过不妨买嚟试吓,当加𩠌都得😂
个人感觉秘捞王无论酱料配菜选择都有好多,无论你系爱辣之人,定系追求浓郁口味嘅人,都可以揾到适合自己嘅组合,发掘属于自己嘅最爱「秘捞王」🤤