2018-02-10
住系港岛东区既人都知道,呢边其实系冇咩出名既糖水舖,事实上系连糖水舖都好少,所以相信呢边既人对明记都唔会陌生,因为讲亲要食糖水基本上都系明记⋯⋯环境:明记有三间舖,三间都系同一条街,但通常中间个间都会多人d,所以我都惯左会去另外个两间。每间舖既位都唔多,睇相见到冇人,系因为今晚我地7点就黎,平时9、10点通常要预迫迫地坐同要塔枱坐。服务:唔系夸张,我去过几次已经撞过两次入面d员工当众嗌交,所以入面d员工都唔系好好相遇,态度好一般般。卫生:卫生情况都一般般,皆因有次边食边闻到好大阵奶酥味,个人观感唔多好。味道:虽然讲到服务同环境都咁一般,但糖水的确系几有水准既。呢个腐竹薏米鸡蛋糖水,虽然唔见腐竹,但其实系因为已经溶晒系糖水当中,所以糖水好滑。原集鸡蛋加上啖啖薏米可见用料算足。芋头黑糯米,味道偏甜,但都系用料十足,啖啖黑糯米配大大粒芋头,食完超饱。抵食:中色糖水黎讲三四十蚊一碗,用料足而且咁大碗,所以都算抵食既。
味道:虽然讲到服务同环境都咁一般,但糖水的确系几有水准既。