每个女仔一个月硬系有一两日唔方便,硬系特别想食甜嘅嘢。为咗精神上鼓励自己,我就同同事去咗公司附近嘅一间日本cafe食甜品。一行入去嘅时候仲以为自己去错咗铺头,原来系间铺分开咗做三部份,最出面嘅系卖面包要行入去先至系Cafe。而cafe 既装潢就非常之适合港女呃like打卡,有优雅嘅大理石枱面之外,亦都配衬左非常之浪漫嘅花束,配上各件精美嘅甜品,影起上黎就真系360度无死角。虽然同同事只系得两个人,但系因为件件甜品睇落去都非常之精美,三心两意拣咗好耐最后都系决定点晒最想试既三件黎食。我呢个士多啤梨狂人,当然系见到有士多啤梨嘅甜品就即刻心心眼啦!所以呢件半熟芝士蛋糕系第一件扑槌决定嘅,除咗系比士多啤梨吸引之外,佢嘅味道同口感都冇令我失望。半熟芝士蛋糕唔会话太甜,口感软糯仲有少少湿润,有士多啤梨嘅加持之下酸酸地,成件蛋糕又唔会话好腻,完全唔会话食完呢件就食唔到其余嘅甜品。第二件食嘅呢就系呢件焦糖吉士棒棒,平时我都好怕啲甜品太甜,例如系买朱古力都会拣返海盐味中和下甜度。除咗降低甜度之外,亦都令到成件甜品更加有层次。海盐加埋吉士嘅配搭非常之出色,如果泡芙可以再脆口少少就更加完美啦。最后呢件小红帽

最后呢件小红帽-樱桃酒朱古力蛋糕呢就系同事点名话要嘅,佢话个甜品上面𠮶个小红帽好可爱㖞。但我呢个人呢就好睇内涵嘅,呢件甜品吸引到我嘅系入边嘅朱古力樱桃酒馅料,加咗酒嘅甜品一向都无咁腻而且会有其特殊嘅香味。