2019-03-29
喺附近出完event,见Fashion Walk 开咗间具创意、中西fushion嘅餐厅。Eat Darling Eat主打艺术甜品,甜品以西式卖相🍨,但系中式口味!属甜品控嘅我🙋🏼当然被吸引住啦😂餐厅环境阔落,装潢时尚。坐底后二话不说来拣甜品先😝佢哋嘅「招牌菠萝包 」系必点嘅!外层松化脆口,中间夹著雪葩及自制嘅吉士酱,食落仲有粒粒菠萝粒🍍,口感丰富,似食紧泡芙,系港式菠萝包嘅变奏版。另外我哋还点多两款甜品🤭摆盘相当精致吸睛,仲好创新,将传统糖水变奏成创意甜品!「蕃薯糖水,朱古力蛋糕,香芋雪糕」底层系朱古力蛋糕,中间系姜味蛋白饼,面加上香芋雪糕,中间倒入🍠蕃薯糖水。整个配搭好夹,不错。「焦糖香蕉抹茶蛋糕,抹茶雪糕」蛋糕上的香蕉🍌切得好平均; 但蛋糕过硬,抹茶味不够。蛋糕上嘅拖肥酱就挺特别,系混入豉油去调味!起初听到豉油,感觉怪怪的,但食落又ok㖞😮,几得意,味道又夹得到!额外仲点咗「猪脚姜雪冰」,睇个名就觉得好特别!猪脚姜醋味好浓郁,上面仲有块炸猪皮,非常酥脆,两者好夹!除咗主打甜品外,仲有小食同主菜供选择!我哋3口子分别点咗👇小食:「酥炸豆卜酿香草芝士」卖相看似迷你臭豆腐,但其实系炸
属甜品控嘅我🙋🏼当然被吸引住啦😂
餐厅环境阔落,装潢时尚。
坐底后二话不说来拣甜品先😝
佢哋嘅「招牌菠萝包 」系必点嘅!
另外我哋还点多两款甜品🤭
摆盘相当精致吸睛,仲好创新,将传统糖水变奏成创意甜品!
「蕃薯糖水,朱古力蛋糕,香芋雪糕」
「焦糖香蕉抹茶蛋糕,抹茶雪糕」
除咗主打甜品外,仲有小食同主菜供选择!我哋3口子分别点咗👇
小食:
「酥炸豆卜酿香草芝士」
卖相看似迷你臭豆腐,但其实系炸豆卜,内里仲注入咗🧀忌廉芝士,佐以传统甜酱,出乎意料之外地惹味可口。
主菜:
「咸鱼鲜鱿炒亲爱做意粉配柠檬蒜蓉汁」
又系一个创新嘅菜式。上到枱已经闻到阵阵咸鱼味,好正! 配以自家制意粉🍝,整体不错!而鲜鱿够软身; 意粉洒上了🍋柠檬碎,入口带点柠檬嘅清新!值得推介!
如果份量大啲就更好!
「磨豉酱鸡颈肉脆鸡皮饭」
猪颈肉就食得多,鸡颈肉就真系第一次!鸡颈肉去骨,以磨豉酱腌味,烧得好香😍,食落几爽口!配埋饭底,有啲dry,酱汁唔够,饭偏干身。
饮品:
鲜橙汁、桑莓莓及亲爱水果茶