2017-05-20 219 浏览
呢个月老公生日, 当然要食好D, 要我地既钟意既日本野, 上次睇见朋友食左呢间狂打卡, 搅到我地流哂口水, 决定储钱豪一豪好惊去到无得食, 都系订定枱稳阵入到去, 有左边有正常座位, 右边有吧枱, 侍应安排左我地坐吧枱可以睇到师傅准备食物, 感觉好得意好新鲜, 不过吧枱气氛严肃D, 我地讲野都唔敢太大声因为想食当日最新鲜食材,所以叫左2个中间价既set, 交俾厨师发板, 侍应会细心问下我地有咩唔食侍应首先上左枝豆做为小食俾我地, 同埋主动斟茶枝豆差唔多食晒之后就上前菜, 时间岩岩好前菜有三小碟左边系烟鸭胸, 加左啲黑松露令肉味更浓郁中间系水云, 系类似发菜嘅海藻, 好少系香港嘅日式餐厅食到, 水云好幼细, 酸酸地, 好开胃右边系汁煮鲍鱼, 好入味但味道唔会太浓, 口感弹牙前菜食完就上沙律 : 冰菜蕃茄, 冰菜表面好似有好多水珠, 开头以为真系雪到冰左既菜, 原来果d 唔系水珠, 口感完全唔似食紧菜, 非常爽口多汁虽然冰菜好抢镜, 但其实蕃茄都好鲜甜食埋沙津终于到戏肉, 面前嘅师傅开始为我地准备食物, 师傅首先送上渍物, 系荞头同牛蒡)坐系吧枱既好处, 除左可以目睹师傅既手艺, 仲可以估

好惊去到无得食, 都系订定枱稳阵

侍应首先上左枝豆做为小食俾我地, 同埋主动斟茶

枝豆差唔多食晒之后就上前菜, 时间岩岩好

前菜有三小碟左边系烟鸭胸, 加左啲黑松露令肉味更浓郁
黑松露鸭胸

水云发菜

右边系汁煮鲍鱼, 好入味但味道唔会太浓, 口感弹牙
鲍鱼

虽然冰菜好抢镜, 但其实蕃茄都好鲜甜
冰菜蕃茄沙律

坐系吧枱既好处, 除左可以目睹师傅既手艺, 仲可以估下边位师傅准备紧边款食物俾你, 好有趣

刺身系逐件上, 唔系所有一齐上, 令每款食物完成后可以尽快放入口, 减少同空气接触
刺身次序由淡到浓, 包括:

真子鲽: 只有初夏先有得食, 质地有咬口, 味道带少少海水味, 另外仲有一小件真子鲽裙边
真子鲽

之后𫠒红鱼: 厚切, 口感爽口带有小小油脂
间白鱼

金目鲷:  表面火炙过,加添一份油香, 口感鲜甜爽脆, 因为表面放左萝卜蓉, 中和番油腻
金目鲷

象拔蚌: 一睇就知新觧, 师傅加上现磨柚子皮, 配搭好特别
象拔蚌

拖罗: 最精彩嘅刺身果然留到最后, 拖罗色泽粉嫩, 布满油花, 入口即溶, 一试难忘
拖罗

刺身转眼已经食完, 真系意犹未尽, 估唔到下一道菜同样精彩

系法国生蚝, 并唔系加柠檬汁或者鸡尾酒汁而系日式做法
生蚝size唔细, 师傅好细心先将佢切半, 日式酱汁酸酸地, 鲜味再提升一个层次
生蚝

下一道系吸物 : 大蚬清汤, 蚬大只又无沙, 个汤好清甜, 食左咁多野, 用黎清一清味蕾o岩晒
大蚬汤

跟住系汁煮鲷鱼, 鲷鱼入晒味, 鱼肉嫩滑唔鞋口, 而且无骨, 食得放心
汁煮鲷鱼

跟住侍应送天妇罗酱汁我地, 有加左萝卜蓉嘅天妇罗汁,盐,咖喱粉同埋新鲜柠檬
唔使讲都知下一道菜就系天妇罗
天妇罗系呢度嘅招牌菜之一, 师傅会系我地面前即整即炸, 逐件上

第一件系炸虾: 炸粉超薄但又非常脆, 虾肉鲜甜, 火喉控制得好好, 连虾头都炸埋, 酥脆可口
炸虾

之后系松叶蟹脚: 蟹肉味浓, 轻轻加少少盐已经好好味
松叶蟹脚

最后系紫菜海胆: 估唔到天妇罗可以有海胆既创意款式, 薄薄紫菜竟然包满海胆, 炸油无渗入海胆里面, 仍然保留鲜味
紫菜海胆

食完之后发现垫纸几乎无油痕, 师傅炸功真系好深厚

之后师傅又好细心讲: 食完啦, 跟住仲有寿司... 完全唔知跟住会食咩寿司, 令人好期特
先上嘅系昆布渍鲭鱼:  我地食过嘅鲭鱼都有少少腥味, 但今次呢件冇, 而且铺左昆布, 口感爽爽地几特别
昆布渍鲭鱼

再黎系甜虾寿司: 有三只甜虾, 估唔到又系连埋炸虾头
新鲜甜虾寿司

跟住系海胆饭: 海胆新鲜就唔使讲, 鲜甜不腥, 偏浓味既品种, 加埋软淋珍珠米, 米入面mix 左少少贝柱, 真系食到一粒米都冇留低
海胆饭

最后系吞拿鱼蓉手卷: 香脆嘅紫菜丰富嘅材料, 有吞拿鱼蓉炸洋葱同少少紫苏叶
吞拿鱼手卷

特别一提嘅系配寿司嘅生姜都系师傅亲手切黎俾我地, 好明显系自己腌制, 唔系买返黎, 连咁细微既野都用心做好
食完寿司师傅问我地够唔够, 我地好爽快话够, 但事后谂唔番如果话唔够饱会唔会仲有野食呢

虽然已经食饱, 但最后嘅甜品一定要食埋, 甜品可以拣自家制南瓜蛋糕或者雪糕, 我地一样要一个, 雪糕就要左柚子雪葩
侍应好快就送上一壶绿茶, 话系静冈有机绿茶
连绿茶一样都讲求品质, 完全无苦涩味, 可以去除食饱后既油腻
静冈有机绿茶
两款甜品都配上王林苹果同日本蜜瓜
南瓜蛋糕细细件, 质感幼滑, 好重南瓜味, 唔错
柚子雪葩, 食到粒粒柚子, 口感清新
王林苹果, 味道带少少咸, 食落苹果起沙, 又几好味, 日本蜜瓜就当然鲜甜多汁
所以真系无论几饱, 都要食埋甜品
南瓜蛋糕, 王林苹果, 哈蜜瓜

柚子雪葩, 王林苹果, 哈蜜瓜

厨师发板, 好有冒险感觉, 你永远唔会知下道菜会食乜, 好有惊喜
师傅所选都系时令食材, 品质相当高, 值回票价
虽然价钱就真系唔可以话平, 不过当庆祝下, 又食到高质素嘅日本料理, 绝对值得
下次要储钱再黎食过~
冰菜蕃茄沙律
真子鲽