2017-09-12 153 浏览
其实而家出街食饭好多限制,一系有最低消费、一系就限时限刻,搞到食餐饭都赶头赶命咁,有时真系好扫兴。不过最近睇社交网站见到醉翁亭新推开唔限时嘅任饮任食火锅,呢个即刻吸引到我嘅注意,仲即刻打比阿爸阿妈约今晚去试下先。我地今次试太子呢间醉翁亭,好近地铁站,出站行2分钟就到啦。星期一至四每位$268,星期五至日就$298,无时段限制,食到佢收铺为止。每位会送海鲜盘,有海虾、蛏子、元贝、大青口、龙趸片等每日有6-7款唔同款式供应。仲有大量配料都系任叫任食,丸类、海产、饺子、蔬菜等等,包罗万有。饮品方面,呢个柜里全部都可以任饮,可惜没有平日饮嘅可口可乐或雪碧,不过仍有百事、七喜及JOLLY SHANDY等可供选择。我地拣左冬瓜瑶柱锅汤底,老人家喺度,当然要食得健康一啲啦。跟住就上每位一只蚝皇扣鲍鱼同刺身拼盘。鲍鱼唔算大只,但个汁煮得唔错,口感十足。刺身有三文鱼、吞拿鱼、北寄贝及希灵鱼,有冰垫底,保持新鲜。三文鱼尚算肥美,北寄贝厚切有咬口。每台只送一碟嘅极级牛颈脊,色泽分明,肉质细嫩,只需渌几秒即可,否则老了便浪费呢个上等牛肉。今日嘅海鲜盘有海虾、青口、鱿鱼、鳝片及贵妃蚌,父母都好海鲜,特别赞呢个贵
我地今次试太子呢间醉翁亭,好近地铁站,出站行2分钟就到啦。

不过仍有百事、七喜及JOLLY SHANDY等可供选择。

我地拣左冬瓜瑶柱锅汤底,老人家喺度,当然要食得健康一啲啦。

跟住就上每位一只蚝皇扣鲍鱼同刺身拼盘。
鲍鱼唔算大只,但个汁煮得唔错,口感十足。
刺身有三文鱼、吞拿鱼、北寄贝及希灵鱼,有冰垫底,保持新鲜。
三文鱼尚算肥美,北寄贝厚切有咬口。

每台只送一碟嘅极级牛颈脊,色泽分明,肉质细嫩,
只需渌几秒即可,否则老了便浪费呢个上等牛肉。

特别赞呢个贵妃蚌够晒大只同爽口㖞。

呢个至尊水饺王SIZE认真够大,食落估计起码有3只虾,老婆仲话佢好似食到4只添,认真夸张。

我同我老婆加埋阿爸都系食肉兽,一碟牛颈脊点够分,
喺任点肉类点了驼鸟肉、黑豚肉同羊肉片,
阿妈睇见话我地食量好惊人,我就答佢「呢度好少啫,最紧要食得晒,唔好蹝」

仲有阿爸最爱嘅鱼皮,够大块够脆又唔会碎湿湿。

打边炉必食嘅响铃,今日咁多海鲜又多肉,吸收晒佢地嘅精华,食落爽到爆呀。

每餐必定要食饱嘅阿爸,最后要渌埋个乌冬先够。不过我都夹左少少黎试,
鸟冬质地够弹牙,食完真系抱住个肚走。

由于呢度不限时,最啱一班人食饭吹水,吹到口干又可以大吃大渴,
绝对系好友同家庭聚会嘅好地方。