2019-09-26
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)終於都有粥底海鮮火鍋開正係我公司附近,一於拉埋同事收工去試。雖然係工廈,但比想像大好多。位置好闊落,我地一班人吹水食野,傾計傾到手舞觸動都無問題。有3款套餐。主要分別係食A.蟹💸 $248 /B.龍蝦🦞💸$288 /C.兩樣都食哂 💸$438。個人鐘意食蟹多啲,揀左A餐🙋🏼♀️而同事們就揀左B.龍蝦🦞share 食都等於2樣食哂啦!開胃涼菜係花生同青瓜。燉湯🥣: 勁足料!雞、螺頭、菇🍄、准山⋯⋯。好濃味,好好飲。🍵勁熱,小心淥親。如果可以隔埋油就💯分。蒜蓉泰醬焗青口。青口好飽滿,🍯牛油味比較重,加左蒜蓉同泰式甜酸醬,👍🏼都ok夾。鮑魚可以揀冷盤/新鮮上用黎打邊爐。揀左冷盤因爲比較少食。🤗本身鮑魚應該用醬油醃過,食落甜甜地。本身係配搭芝麻醬食,但我覺得唔點醬好食過點醬。除咗蟹同鮑魚,仲有另外指定6款海鮮!👀我地一行四人,個海鮮盤勁豐盛。😆每款都幾新鮮!特別係蟹同龍蝦。除左有一碟指定安格斯牛肉,仲可以揀多8款配料。👍🏼配料都幾好食。牛肉最濃味係滑牛肉。係咪睇落都多野食呢!未算呀😆仲有最後既精華「粥」呀😍激香吸哂啲鮮味。蟹味最突出。唔知係咪今次有埋龍蝦🦞,呢個粥係暫
有3款套餐。主要分別係食
A.蟹💸 $248 /
B.龍蝦🦞💸$288 /
C.兩樣都食哂 💸$438。
開胃涼菜係花生同青瓜。
蒜蓉泰醬焗青口。
鮑魚可以揀冷盤/新鮮上用黎打邊爐。
特別係蟹同龍蝦。
係咪睇落都多野食呢!未算呀😆仲有最後既精華「粥」呀😍激香吸哂啲鮮味。蟹味最突出。唔知係咪今次有埋龍蝦🦞,呢個粥係暫時食過最香既粥。所以叫哂2個餐就岩既啦!