2016-07-07
继续独落去,唔好比佢停,无边无际日日月月年年 ﹗早场!早饮早醉早瞓觉,lunch time 叫支 sake 降降火先。想试𠮶支又无晒,是但咩都好啦。嬲嬲猪美食治疗!满怀憧景既台南之旅被参粉教完全催毁,我真系要带眼识人 ﹗朋友仔话佢公司支助旅行好抵玩要请埋我,点知系参粉教传销技两 ﹗我即刻自费买机票返香港啦,仲想我留多 4 日,您都痴筋架 ﹗无啦啦唔见七千蚊,一肚气 ﹗我要食尽去,食好野减压 ﹗单挑渔匠,第一次帮衬,食个 lunch 先!渔匠行高档路线㖞,中上既价钱,仲有好多高价食材添,比大埔旭川更贵。估唔到舖仔细细可以提供咁多款料理,直头系居食屋阵容,寿司、刺生、炸物、烧物、锅物、拉面、定食、甜品、啤酒、清酒、等等。侍应全部为婶婶们,服务大致满意。环境不过不失,空气流通,不过台櫈都系细细张,无卡位提供。蚬肉面豉汤,即冲型,跟我系 759 买既同出一彻。蚬肉无味且韧,$15 合理,起码个汤热辣辣,味道满意既。三文鱼腩刺生,高质无得挑剔,鱼脂丰富,纯天然鲜鱼甜香,滑滑溜溜无得顶 ﹗高档刺生点解唔用即磨鲜山葵蓉呢?用粉开既货色削削地㖞,欠缺无清香带甜鲜味。海胆军舰,鲜甜滑留 juicy 海胆
海胆军舰,鲜甜滑留 juicy 海胆没半点腥味,高质而弹弹,跟爽甜青瓜及香脆紫菜味道非常相衬添!寿司饭难得令我满意,饭粒饱满不湿不烂。原来依度寿司系继件叫架,仲好!可以试多几款。
软壳蟹天妇罗手卷,真天妇罗黎㖞,唔系普通干硬炸蟹扮加呢!即炸热辣辣,外脆内软,好鬼松化,蟹肉十分鲜味而突出,紫菜依然脆卜卜。炸浆可以再薄一点,炸到云一样就最 perfect 喇。蟹可以卷低一点,依家只有 3 份 1 食到蟹,可以做得更贴心。难得饭粒做得如此高质数,非常多寿司店既饭淡而无味、唔系太硬就太湿太烂、醋太多太呛或带涩。依度饭粒饱满干爽甜酸度刚好又清香,赞!
烧鳗鱼,依次真系无叫错您喇!我最憎硬干、死实、无鲜味或弥漫著翻热味道既烧鳗鱼 ﹗跟碳炉一齐上,睇住油脂慢慢加热而跳动,吱吱作响,异常兴奋。渔匠系我食过最好味,肉嫩肥美又多汁,皮脆肉滑又热到出烟,必食!
珍宝活带子刺生,非凡脱俗既甜美,即开即食那有得输 ﹗滑溜溜,正到震!叉烧猪骨汤拉面走葱,熏蛋味特浓,糖心蛋黄甘甜无比,好好食。叉烧够腍而肥美,不干不硬又够干棉。即食拉面麻麻地,算罢啦。猪骨汤即冲型,还可以。
石鲷活鱼生,只系卖剩石鲷,都要照食架,阴功。鱼味淡而质地偏腍,清清淡淡沾上 wasabi 都食得出鲜味,满意。
大拖罗刺生,粉红色可遇不可求,鱼油鱼脂超级润滑而澎湃,甜美可口,食到唔停口。超甜超滑入口溶化,肥美致极,鱼脂澎湃而细腻,抵您咁贵 $230 大元。可能我太早帮衬,依家先五点几有排都未到晚市,所以未摊得够、未解冻得透彻。睇个样都知,温度太过冰冻,仲有少少霜呢,唯有留一块摊多阵再品尝。良久,见块大拖罗已完全解冻,放上舌尖随即溶入味蕾之中,非凡浓缩鱼脂香甜味道,比刚才更浓加浓厚,正到无沦 ﹗
油甘鱼腩刺生,极品甜甜甜,红色部份最甜,软棉滑滑,好好味呀 ﹗活赤贝刺生,黏黏滑滑又带爽,海鲜鲜甜到不得了。网烧牛扒,甜甜牛扒中规中矩,质感松软有咬口,都几好。
海鲜冷拉面,我问可否转稻庭乌冬,居唔唔可以啰 ﹗雪藏帆立贝及大虾都完全无味道,只得雪水味道,胡麻蟹柳加 wasabi 好正,捞上即食拉面无感觉,整碗捞面毫无生气,唔难食,倒晒落肚算。