年纪大,食唔到咁多,近年越来越钟意食半自助餐,一个main dish,加餐汤甜品,足以满足食欲之外,价钱百零两百亦相当合理,美中不足系好多半自助餐都无杯餐饮,令我呢类「茶餐厅鬼」最后又要额外买杯嘢饮。今日去咗尖沙咀一间酒店内嘅「意粉厨房」,见佢餐牌都有唔少选择,有牛’有鱼’有海鲜,即使卖相未必算达到酒店水平,但系价钱亦唔系酒店级数,相当合理;最估唔到系餐汤同餐饮任饮,仲得了嘅?事关我系「茶餐厅鬼」之余,亦都似「餐汤怪」,有时拣餐厅食,就系为咗个汤,呢间嘢个汤达到酒店级数,令到我今日饮咗3碗,之后餐饮亦添咗一次,个人觉得,只要唔系特别想食甜品,呢度系十分理想嘅「半自助餐」,而且价钱系$100都唔使,性价比绝对无懈可击。其实,个主菜都值得讲一下,我叫咗个最稳阵嘅三文鱼忌廉汁意粉, 口味相当好,忌廉汁都算清新,三文鱼就正正常常,以咁嘅价钱,仲要系尖沙咀;如果计埋无限添「饮」,真系无得输。
2018-04-19