2019-03-11
今晚同宝庆祝纪念日,见好耐都冇带佢食一餐好嘢,所以决定带佢嚟大坑寿司艺品尝下高级日本寿司料理!大约七点左右,店舖竟然一个人客到冇,吓得我哋差啲就返出去惊中伏。不过有见有两位板长好忙咁样处理紧食材,同埋见佢装修都好靓,于是都系比次机会佢😂第一样吸引到宝注意嘅嘢,就系呢个日式茶杯。细心留意番,茶杯底有两个小洞,令到就算斟左啲好热嘅茶,我都唔会觉得烫手,成件事好高级😂今晚我哋两个都拣咗「彩」,有齐前菜刺身寿司热食汤同埋甜品,完全feel到自己会有几饱lolR呢位就系我哋今晚嘅板长,几幽默,又会肯解释清楚我哋食紧啲乜,仲会先问我地有咩系唔食👍🏻先来嘅系有三款前菜,由于我唔识萤光鱿鱼,所以板长就帮我转咗做海鳗鱼苗。今次系我平生第一次食呢种食物,感觉上非常爽口,有啲似食紧海蜇,但系质地又比海蜇滑十倍!另外仲有超级creamy嘅生蚝,同埋威化饼加𩽾康鱼肝!鱼肝嘅味残留起我个嘴入面挥之不去,好香!左口鱼刺身(连火灸裙边)非常鲜甜,今次系我第一次食左口鱼嘅刺身,质感厚弹,唔错!至于个裙边当然系无得弹啦!赤贝刺身擦一擦柠檬又系超级fresh同爽口,正!呢个深海池鱼刺身太吸引我食哂两旧都唔记得左影佢,所以要
第一样吸引到宝注意嘅嘢,就系呢个日式茶杯。细心留意番,茶杯底有两个小洞,令到就算斟左啲好热嘅茶,我都唔会觉得烫手,成件事好高级😂 今晚我哋两个都拣咗「彩」,有齐前菜 刺身寿司热食汤同埋甜品,完全feel到自己会有几饱lol
呢个深海池鱼刺身太吸引我食哂两旧都唔记得左影佢,所以要偷影隔离果碟😂呢个绝对有日本寿司店嘅水准,超鲜甜😭隔离啲海带都系新鲜海带,好爽甜
刺身之后就系呢个蒸毛蟹加海鲜汤胶!不得了咁甜呀啲毛蟹!啖啖肉超好味,鱼汤胶入口即溶,劲鲜味,加埋一齐好正!
呢个火灸拖罗卷以好似三文治嘅形式上,烤到香脆嘅紫菜加火灸拖罗,食到满嘴鱼油,兼入口即溶,好正😭😭
平日我完全唔会食甜虾,因为我觉得甜得黎有阵臭臭地嘅味,但呢个牡丹虾寿司真系不得了,又甜又弹牙,超级满足😭
满到飞哂出黎嘅呢个马粪海胆寿司又系超级鲜甜..
平日唔食三文鱼籽嘅宝都话呢个三文鱼籽一啲腥味都冇,仲好大阵柚子香味👍🏻
针鱼寿司又系第一次食,肉质甜甜地又弹牙,加上上面少少姜有fresh嘅感觉!
鱼汤好好味,入面有好多料,有家嘅味道👍🏻
最后甜品都几有惊喜,炸忌廉芝士红豆卷,芝士红豆好浓烈加埋牛奶豆粉雪糕又非常夹㖞!
最后食到捧住个肚走,皆大欢喜,服务食物质素无容置疑咁好,无得弹!直得推荐!
题外话/补充资料:
去到八点几时餐厅已经满座!