2018-12-10 49 浏览
一直久仰鼎爷主理嘅私房菜餐馆,意想不到鼎爷嘅功架除了打得,原来仲咁煮得。电视上见到佢大显身手,总觉得意犹未尽,今次趁住家人生日饭午聚为摄入点,总算能一睹鼎爷厨房嘅真实风采!作为鼎爷开嘅第二间粤菜馆,鼎·会馆嘅装潢同样相当有心思。环境气份有种小桥流水嘅中式恬静,令整个用餐体验相当舒适。菜式方面:|鲜蟹肉金汤煲仔翅|南瓜汤作为西式菜式,但用上中式配搭,加入鲜拆蟹肉及鱼翅,不但不觉突兀,反而配搭得相当创新,蟹肉嘅鲜甜于浓浓南瓜汤中不但没有被盖过,反而相形更突出。加上口感浓滑嘅南瓜汤及爽口鱼翅,卖相十分抢眼!|烧味双拼|平平无奇嘅烧味其实同样相当考功夫!连一向挑咀嘅亲友都大叹烧味恰到好处,烧腩仔十分香脆,而油鸡则新鲜嫩滑。最特别系个酱汁,甜甜哋,更吊出烧味嘅咸香。|海参扣柚皮|一向都好想试柚皮呢道菜色,果然有惊喜!海参炆得软稔,柚皮亦相当入味,没有苦涩味,反而入口松化,与海参十分夹!|黄金琵琶虾|与上海菜中嘅黄金虾有异曲工之妙,外层炸得金黄轻脆,入口有阵阵咸蛋黄嘅甘香,内层嘅虾十分鲜甜弹牙。|蕃薯糖水|中式糖水而言我比较介其甜度处理。而呢款饭后甜品嘅甜度就啱啱好,蕃薯入口亦散发著本身嘅独有甜度

菜式方面:
|鲜蟹肉金汤煲仔翅|

|烧味双拼|

|海参扣柚皮|

|黄金琵琶虾|

|蕃薯糖水
中式糖水而言我比较介其甜度处理。而呢款饭后甜品嘅甜度就啱啱好,蕃薯入口亦散发著本身嘅独有甜度,十分天然又滋润嘅甜品