2019-05-17
话说自己嘅生日都唔喺香港度过。返到嚟香港梗系想食返一餐生日饭啊。一于就同女朋友嚟到哩间habitu食饭。 拣呢度嘅原因除左有优惠之外,重点系我好钟意饮咖啡,而且之前嚟过食过猪扒,觉得几好食,所以要返嚟encore。先讲讲环境,habitu都系走中高档嘅咖啡店,所以环境都系清净企理,适合情侣拍拖或者几个女仔嚟食。加上我家喺奥海城呢间人流比较少,食得都舒服啲。值得一提嘅系,habitu 有几种店,但我哋今次嘅habitu all time 就只系得一间嗻,冇乜研究当中嘅分别。烤厚切猪鞍扒。呢个系佢哋嘅推介菜式,猪扒以网烧嘅形式烹调,煮完出嚟之后嘅卖相非常之好。食落亦充满肉汁,肉质啱啱好,唔会话太松散太腍。配菜都有少少惊喜,因为记得之前嚟食嘅时候配菜系薯仔。今次就变咗苹果沙律,感觉清新开胃。辣肉肠薄饼。呢个薄饼松脆可口,有两种唔同嘅辣肉肠 ,配住薄饼食都几夹。加埋配菜有青椒蕃茄等等,感觉都几清新。唯一挑剔嘅系份量比较细,衹能当系一个小食,如果你当佢系主菜嘅话就会未必够饱。焦糖脆片咖啡。难得嚟到habitu,当然要试下佢嘅signature coffee。几只咖啡当中最特别嘅一定系呢个焦糖脆片
烤厚切猪鞍扒。
辣肉肠薄饼。
焦糖脆片咖啡。
难得嚟到habitu,当然要试下佢嘅signature coffee。几只咖啡当中最特别嘅一定系呢个焦糖脆片咖啡。因为佢都写到明就系呢只咖啡唔可以take away。试完就知点解喇。佢个原理就好似焦糖布甸噉样,有一层焦糖喺个热咖啡上面。如果你唔整碎佢噉饮,就系一个普通嘅咖啡。如果咬碎啲焦糖噉嘅话,就会有好香浓嘅焦糖咖啡味,感觉系几新奇嘅。如果你想用嚟打卡,呢杯的确系唔错嘅选择。
蜜瓜桃茶。
呢只茶嘅蜜瓜味又几犀利个㖞,茶味就比较淡。钟意密瓜嘅朋友都可以试一下