2023-06-21
第一次嚟蒙面食嘢,由于系星期二,所以只系排咗20分钟,我估星期六日真系要排30至1小时先可以食到蒙面。其实我本身唔食车仔面,因为啲料浸晒喺水入面,感觉摆咗好耐,好不新鲜,所以我对上一次系食永年车仔面,都好几年前。但系呢间店舖嘅花甲系偏大只,比起东荟城花甲年华𠮶间嘅花甲大只好多,而且花甲无沙,以花甲作为车仔面材料,真系相当吸引!另外我仲叫咗厚煎午餐肉,午餐肉煎得非常香,喺出面比较少食到又香又脆嘅午餐肉,所以极之推荐午餐肉同埋花甲。蒙面嘅灵魂应该系烧叉烧,佢嘅烧叉烧可以同大围小馆一拼高下,大围小馆已经系米芝莲级数,非常用心制作叉烧,但呢间小店亦同样亲自烧叉烧,真系好香,而平日我系最讨厌食擦子胶叉烧,因为真系好得人惊!至于银针粉喺出面好少卖,除咗大家乐早餐有银针粉外,但我觉得银针粉唔值得推荐,因为佢唔够索味,明显我对面食紧米粉的,比较索腩汁味。呢间餐厅环境就非常一般,但真系好用心制作食物,起码价钱合理,食物保持新鲜,亦都用咗好多风扇去吹住间餐厅,亦有三部冷气,只系椅子真系坐得唔舒服,但我见到外面仲有好多人排队,有啲一睇就知系熟客,会同老板自己找钱,所以街坊们应该都钟意食呢间蒙面。以拉面价钱去
以拉面价钱去食有花甲、有叉烧、有午餐肉、有鸡翼、有生菜嘅银针粉,我觉得好足料,希望第时店舖可以搬去更大嘅位置,令大家坐得更舒服,睇得出店主都好重视个人形象,因为佢个头发真系gel得好行😂喺咁热嘅厨房做嘢,都注重形象,我真系好欣赏!