2021-01-14
天气冻返好多,想食有热汤既热野,但又唔想成日食面,谂起中环呢头有间饺子好食又唔贵,不过要行几条街先去到🤣 见天气冻冻地就即管行下,去到「饺掂」门口已经都有好多南亚裔哥哥等紧外卖,所以我都等左一阵。.屋企有4个人,应该3份饺子都够食,所以我叫左龙凤松茸双灼饺$86(8只)、韭菜猪肉饺$54(10只)、元贝煎猪肉饺$62(10只)、黄金原味皮蛋$28。.讲返饺子先,呢间饺子平时食lunch就帮衬开,夜晚因为通常返屋企食就比较少食,佢饺子重类系极多,多到有点选择困难症咁🤣咁今次就叫左之前都食过既招牌龙凤松茸双灼饺,8只里面系4只白松露同4只黑松露,咬开既松露香味好重,够晒特别又大大粒,冬天食好暖胃feel! 之后元贝猪肉饺就叫左煎既,煎既可能返屋企冻左少少无咁脆,就同堂食有d分别,但佢个皮煎到脆脆有点浓边,加埋粒粒贝柱好食。另外想讲下佢个煮饺子跟埋个状元九鼎汤好鲜甜又好味无味精👍🏻正 。冬天食热辣辣饺子好幸福。