2018-06-26 1897 浏览
天水围不嬲少泰国菜选择,之前发现呢个商场开左呢间新餐厅,今日终于约到朋友过黎食啦!餐厅嘅装潢设计好泰式,又播住泰文歌,有一下子以为自己去左泰国,好轻松。见到餐牌做紧夏日推广,就叫黎试下。前菜叫左木瓜沙律,每次食泰国菜都要食,但食亲都好坏参半,一系太辣,一系太酸。但呢间嘅木瓜沙律酸度掌握得恰到好处,而且唔辣,柚子果肉又唔会散修修,咬落清甜多汁,有淡淡嘅青柠香!然后就必试泰式生虾,食得出系高级货,咬落好爽口,好新鲜!点埋餐厅自制嘅酱汁,酸中带辣,非常清新可口!食完两个冷盘就叫左啲热食。猪肋骨卖相好特别,系直立式嘅。每条猪肋骨都用竹签串好,进食起黎好方便!每啖肉都好juicy,有香浓嘅烧烤汁,肉质好嫩,唔会摄牙缝。本身好钟意食咕噜肉,所以叫左烟冰菠萝。首先喺菠萝入面加入干冰,再放碟咕噜肉入去,个菠萝就好似出紧烟咁,好梦幻,再系烟入面夹出咕噜肉,系好好玩嘅食法!而肉质都好好食,酸甜度适中,唔会炸到得旧粉,好味道!朋友叫左杯blue sky,同样好大烟好迷幻,入面系加左橙汁嘅柑桂酒,饮落似青柠汁咁,好清凉解渴,颜色带蓝绿,望住已经好开心!我就叫左青瓜mojito,入口好香青瓜味,好钟意,好少可以
见到餐牌做紧夏日推广,就叫黎试下。
木瓜沙律
泰式生虾
食完两个冷盘就叫左啲热食。
泰式炭烧猪仔骨
本身好钟意食咕噜肉,所以叫左烟冰菠萝。

烟冰菠萝黑豚肉

Blue Sky
我就叫左青瓜mojito,入口好香青瓜味,好钟意,好少可以饮到青瓜味嘅饮品,非常清新健康!
青瓜Mojito
最后叫左甜品芒果糯米饭,加入干冰喺底,可能我地加得太多,搞到成张枱都系烟,好浪漫嘅一款甜品!而芒果都够甜,糯米暖暖地好柔软,好正!
烟冰芒果糯米饭

木瓜沙律