2022-03-29
.PizzaExpress (Discovery Bay Plaza)❤️ Smoked Salmon Tartare 烟熏三文鱼鞑靼🐟 13” ($196)因为Takeaway有折,所以拣咗13” 🍕 ,但两个人根本食唔晒🤣建议两个人买10”就够。所有薄饼都系人手制作,所以个饼皮好有面包𠮶种香🤤好好食,烟熏三文鱼同番茄酱超级夹,唔会太咸,味道超出预期~♟PizzaExpress Discovery BayShop G01B, G/F, Block A, 92-96 Discovery Bay Road, Db Plaza, Discovery Bay Lantau Island
♟PizzaExpress Discovery Bay
题外话/补充资料:
事隔几年都无去过旅行😢,本来打算同朋友两个人去露营⛺️,但系两个女仔,而且又系露营新手,所以最尾都系决定咗去Staycation🥳顺便当系奖励自己嘅生日礼物🤪
愉景湾酒店🏨 (人均$400up)
我哋book咗山景二人套房🏔+酒店早餐
喺愉景湾酒店staycation 同市区staycation可以话系完全两种体验,由于愉景湾限制私家车自由出入,所以空气比较好,噪音都少好多!而且好多外国人住喺呢度,人口密度低😍,一行出门口就可以见到海🌊所以有种真正去咗旅行嘅感觉💕
食物
讲真愉景湾酒店附近比较少好嘢食,多数系酒吧,而且物价都偏高🤓所以我哋最后去咗愉景湾广场到觅食😋
Il Bel Paese Discovery Bay🤌🏻
买咗4个蛋糕🍰4个都系超甜𠮶种,喺橱窗出面睇好吸引,试下都唔错🥄
❤️ TORLA TARTURATA SCURA🇫🇷🍫($52)
❤️ TORTA SAINT HORORÉ 🇮🇹 ($42)有粒泡芙
❤️TORTA RICOTTA & PERE🇮🇹 ($42) 梨味
❤️CHEESECAKE NTM NEW YORK 🇫🇷($42) (最推!) 芝士味浓郁,口感软滑🤤
♟ Il Bel Paese Discovery Bay
G30-G32a, Discovery Bay Rd, Discovery Bay
交通
🚌到欣澳站坐DB03R号巴士入愉景湾🏝
🛳 往返中环3号码头及愉景湾码头的渡轮服务,单程大约半个钟 ($46)
📎区内有接驳巴士到愉景广场、码头等地点(❣️推荐由酒店步行到广场觅食,欣赏愉景湾沿途风景、楼宇特色🏘)
查看之前的留言 ()