2016-07-03 790 浏览
Sense嘅分子雪糕料理都算系始祖,随即有不少甜品店都加入分子雪糕嘅战团。未食分子雪糕前,呢款招牌原味Tiramisu系必试,佢模仿盆栽嘅模样,特别用上小盆,Tiramisu就好似变成泥土咁。啲饼湿湿地,有纯香嘅咖啡味。一层一层嘅Tiramisu「泥土」系以蛋糕(唔似系手指饼干)相隔,旁边被mascarpone包住,口感好rich,又软绵绵。湿润嘅「泥土」上放上碎湿湿嘅果仁、燕麦,朱古力粉,仲放上一条薄荷叶,提升「盆栽」嘅像真程度,更加似食「泥」,够玩味!到食分子雪糕嘞!呢个一上枱就不停冒烟,系干冰起嘅作用吗?分子雪糕真身都系雪糕,放到-197度嘅环境雪藏,冻到易碎,可以打碎成粒。呢杯石板街分子雪糕有黑朱古力、牛奶朱古力、白朱古力,等啲烟散咗先好食,咁样无咁冻,朱古力较平时食果啲无咁甜,似有层冰封咗表面,要慢慢㗳啲朱古力味先会出。再加上细粒绵花糖、花生去增加唔同味道同层次感。啲绵花糖表面睇系原整嘅,但其实已经震到个心都碎咗,唔系平时食嘅软绵绵质感,而系冻嘅、感觉碎咗。多两吓会变软,好有趣!好好玩!一冷一热嘅组合甜品都系必点嘅,waffle加雪糕系我嘅最爱,今次试埋另一配搭分子雪糕加心
一冷一热嘅组合甜品都系必点嘅,waffle加雪糕系我嘅最爱,今次试埋另一配搭分子雪糕加心太软!
一切开个心太软,个心半溶咗出黎。仲系热辣辣,好啱配雪糕!味道唔太甜。食雪糕前个人喜欢捞匀两款味道,野莓味徧酸,捞返啲云尼拿味,中和咗啲酸味,够醒神。