2024-06-11 1012 浏览
《金记小食酸辣粉 - 太子》虽然我成日都周围揾食,睇落好似成日都净系食贵野咁,但其实我对于街头小食都十分热衷的😉除咗传统嘅烧卖鸡蛋仔之外,近年我仲特别钟意食酸辣粉添😌最近,比我喺太子揾到一间无论系食物份量定系食物质素都好高嘅小食店,可以话系近期最爱🫶🏻系令我唔怕身水身汗都愿意企喺街度食嘅酸辣粉店☺️小食店门口只有十分少量嘅位置俾人立食,所以基本上大部份人都系外卖的😉除咗酸辣粉之外,我发现佢嘅生菜鱼肉同埋碗仔翅都系唔错嘅选择👍🏻仲有几款食品都系我嘅私心推介💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $27佢呢度嘅酸辣粉有$27起计,老板话如果比较大胃口嘅可以要大碗,另外都可以再加钱配埋不同嘅𩠌菜一齐食,我个人就推荐食猪肠、猪红、同埋牛柏叶,呢一个配搭系我嘅favourite🫶🏻除咗肉类之外,仲有不少素菜可以拣㗎😉你仲可以按照自己食辣嘅能力选择难度☺️我平时米线食开五少辣,呢度可以食到小辣至中辣㗎☺️我钟意呢间小店嘅酸辣粉原因系佢嘅粉条系非常之弹牙烟靭,食落好有口感又嗦汤,又酸又辣又惹味💁🏻‍♀️生菜鱼肉汤 $22/$26佢呢度嘅生菜鱼肉汤鱼肉都几浓味,鱼肉食落弹牙滑溜,就算系最大碗都只系$26咋,鱼肉嘅份量非常多绝对唔
《金记小食酸辣粉 - 太子》

💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $27

💁🏻‍♀️生菜鱼肉汤 $22/$26
佢呢度嘅生菜鱼肉汤鱼肉都几浓味,鱼肉食落弹牙滑溜,就算系最大碗都只系$26咋,鱼肉嘅份量非常多绝对唔马虎,平时行过我都会买返一碗返屋企食㗎

💁🏻‍♀️泡椒鸡脚 $22
呢一款鸡脚系冻盘嚟㗎,可以买返屋企睇住电视慢慢食,鸡脚预先一开二剪短咗,所以食起上嚟唔会好论尽,不过食落有点辣,个后劲有啲强劲,但系越辣越想食🤣除咗泡椒鸡脚之外,仲有泡椒鸡翼尖可以选择,同样地都好惹味

💁🏻‍♀️自选麻辣烫
麻辣烫嘅𩠌菜可以按照自己喜好选择,除咗𩠌之外,仲可以拣唔同嘅粉面,作为烟韧控嘅我就梗系拣薯粉啦😉佢同酸辣粉嘅汤底味道唔同,酸辣汤会带点微微甘香嘅醋味,而麻辣烫真系偏向四川𠮶种辣味,如果钟意食辣嘢嘅话应该喜欢自己选择嘅麻辣烫多啲,仲有好多丸类同埋肠,可以加配放入麻辣烫入边造成汤面😉都系我私心嘅推介
2024-06-06