2021-11-30
成日都有人排队,今次星期六去食,大约要排15分钟。如果咁啱坐正吧位,就可以睇住师傅开机擀面团切乌冬,好过瘾。*鲣鱼半汤乌冬 $46乌冬热食,粗身,非常弹牙,质感满分,带强烈麦香面粉香。半汤系浓缩鲣鱼汁,带鲜甜鱼味又带酱油香,份量比清汤乌冬少,所以系日式捞乌冬,浓度啱啱好,乌冬少少挂汤,食落唔会太咸。夏一乌冬 $55睇名就知道系夏天食嘅乌冬,冻食乌冬比热食乌冬更加弹牙,我觉得质感偏硬,热食比较啱我口味。将蛋黄同酸汁捞埋一齐,非常清爽,但今日酱汁多咗啲,所以盖过咗蛋香味。天妇罗鸡件 $42新鲜炸起四件天妇罗鸡件,每一件都好大件,面衣完全唔油,外面香脆,入面嘅鸡件依然juicy,唧少少柠檬汁,有种清爽感觉。骨付鸡 $44骨付鸡系烧鸡脾,阵阵鸡肉香味飘来,但我略嫌鸡皮烧得唔够焦香。鸡脾肉厚肉,熟度啱啱好,肉质非常嫩滑,鸡皮烟韧有咬口,有啲油腻感,而鸡髀整体偏咸偏油,碟底都系油,食完成嘴油。
鲣鱼半汤乌冬 $46
夏一乌冬 $55