2018-06-04
友人话带我去一间日系感相当重嘅Cafe, 系工业大厦㩒14楼再上一层楼梯就到, 门口以草绿色布置, 唔讲都唔似系工业大厦内!店内灯光柔和, 浅木色家具配以天花粉红色花串, 墙上放置日本杂志, 好有和风味道, 大大张梳化椅坐得舒服, 播上日语流行歌, 真系有一刻觉得自己似去左日本!枱上有几只"小老鼠"伴食, 咁得意可爱相信无人会拒绝特大餐牌, 食物相片吸引, 选择种类由沙律/饭/小食/锅物/串烧等等, 另有饮品供应天气热嘅日子, 最岩就系食多D绿色食物, 呢碟日本鲜海草沙律 ($63), 昆布丝, 海蜇丝加上芝麻, 底下再加上沙律菜, 不同深浅嘅绿色就系呢只碟上!配以酸味酱汁, 口感爽脆又清新, 好味㖞!呢客日式他他酱吉列鱿鱼 ($68), 目测店内多半客人枱上都有呢碟炸物, 份量都唔少, 吉列鱿鱼上配上大量他他酱, 感觉澎湃!放入口先感到热辣辣脆口, 之后食到弹牙鱿鱼, 夹埋酸滑他他酱一齐食, 真系无得输呀! 主食之一系呢客原条蒲烧鳗鱼炒饭 ($148), 原条鳗鱼放系炒饭上, 无花无假, 卖相相当日式!蒲烧酱汁淋上左鳗鱼, 鱼肉入晒味, 感觉烟烟韧韧; 而炒饭入面包含左甜椒碎, 除
枱上有几只"小老鼠"伴食, 咁得意可爱相信无人会拒绝
日本鲜海草沙律
配以酸味酱汁, 口感爽脆又清新, 好味㖞!
日式他他酱吉列鱿鱼
原条蒲烧鳗鱼炒饭
蒲烧酱汁淋上左鳗鱼, 鱼肉入晒味, 感觉烟烟韧韧; 而炒饭入面包含左甜椒碎, 除左食到鳗鱼汁嘅味道, 仲多一份甜美及口感!
锅类选择有几款, 友人选择神户野菜牛肉锅 ($118), 配以生蛋及芝麻酱伴牛肉食, 一客份量都唔少!
神户野菜牛肉锅
滚起就可以加埋只蛋入去, 闻到汤底嘅味道, 似系寿喜烧, 食落味道系淡味版
锅系唔包白饭, 自己另外叫一碗 ($15), 将半生熟蛋混落白饭度一齐食仲正; 牛肉有几片, 肥瘦算适中, 配以芝麻酱伴食都唔错!
锅里仲有大量菜, 金菇, 冬菇及芋丝, 食埋全部材料其实都几饱!
侍应诚恳有礼, 不时主动加茶, 送食物上枱后会附加一句 : "慢用"................. 感觉窝心!