2020-07-08 758 浏览
相信有一大部分嘅香港人用Openrice都系睇下餐厅地址、睇下食评再决定帮唔帮衬,好少话真系会落手写下食评,小弟都唔例外。 而今次却系小弟第一次写食评,原因系今次用餐经验实在令人不吐不快,同时希望透过留下一个真实review俾其他潜在食客参考吓,再决定俾唔俾次机会呢间餐厅。 较早前和友人到访炮台山的Coffee Space食lunch,我们都系第一次嚟,cafe环境以音乐为主题,lunchtime时段满座,第一印象系一间几受欢迎嘅cafe。 小弟系食肉兽,所以order了一个忌廉汁猪扒饭lunchset。我哋等咗大约20分钟嘢食先准备好,小店人手有限,我哋明白亦体谅。 而肚饿嘅我喺上菜后亦不虞有诈,开始大啖大啖进食,当我食咗一啖猪扒后,再切开第二块时,我惊觉肉身呈粉红色(见下图),小弟极度怀疑块猪扒系未煎熟,而之后我都冇胃口继续食埋碟饭,成个脑都系谂紧会唔会中招。 今次系小弟第一次出街食到应该煮熟而又未煮熟嘅食物,但最令小弟不满意嘅系店员嘅反应。 当我哋喺用餐后同男侍应/厨师反映呢块猪扒好似未煮熟,善意提醒佢哋下次要小心啲,该名男侍应/厨师嘅反应系:「哦,唔好意思,使唔

当我哋喺用餐后同男侍应/厨师反映呢块猪扒好似未煮熟,善意提醒佢哋下次要小心啲,该名男侍应/厨师嘅反应系:「哦,唔好意思,使唔使煮过俾你?」

店员冷淡嘅一句「唔好意思」,彷佛提供未煮熟食物是一件大不了嘅事。

事实上,大家都知食咗未煮熟猪肉嘅后果可以好严重,保障食客安全和健康是从事饮食业的基本步,而店方嘅处理方法和态度亦极需要进步。

2020-07-01
午餐