2010-04-07
早前一直因为门口有压迫感而未试,今次经表哥推介,决定会一会佢地的煲仔功!座位不算太多,9点到达,刚好有卡位,真好彩。整体是比较迫峡,不过餐牌上的菜尾才是惊人的一部分。谂落其实呢类事情向茶餐厅类的店舖出现都唔系咩特别,快快手点野食先;由于即叫即整,所以唔好要求好快。鱼云煲仔粥:唔推介都唔得,大鱼头好很鲜! 个弼本身已有葱及东菜等做弼底,加上新鲜的鱼云,令到个粥更香甜!仲要劲大兜,老豆都食得饱~芋头章鱼鸡粒煲仔饭:oh no 点解系砂煲而唔系瓦煲架?无咩饭蕉 用料就几足,成个煲都系𩠌,不过d芋头味果然抢晒另外2样𩠌的味道;3样之中最普通的一样。土鱿肉饼煲仔饭:完全系煲仔饭的典范,土鱿十分惹味,肉饼火喉刚好,咬上口唔会偏硬或烂,加点点甜豉油搞拌,再大口大口吃,。到最后,拿著瓦煲的手柄,弄些饭蕉出来吃,非常饱满。不过有位伙计有d无厘头,我地落左3个煲之后查询油菜价钱,佢系咁净系话:“你地等3煲野黎到睇下食唔食得晒先叫啦!”仲要重覆3次,讲极佢都唔明我地净系想问下几多钱姐。食物质素真系几高,仲要煲煲都好大兜,我见好多女士都食唔晒,抵食。
座位不算太多,9点到达,刚好有卡位,真好彩。
整体是比较迫峡,不过餐牌上的菜尾才是惊人的一部分。
鱼云煲仔粥:
仲要劲大兜,老豆都食得饱~
芋头章鱼鸡粒煲仔饭:
土鱿肉饼煲仔饭: