2016-04-08 537 浏览
大角嘴嘅下午,非常热闹,茶餐厅更加热闹。呢度门口有啲黑板写满哂招牌食物,仲画咗啲熊猫仔,好得意啊!快啲入去试吓个功夫汤先功夫海南鸡饭(加$7转做鸡髀肉)一个盘上面有好多细细碟,功夫汤、烚菜、酱汁、鸡及最重要嘅油饭功夫汤日日新鲜煲,天天不同款,今日系花旗参煲玛卡,玛卡即系“秘鲁人参”,日日炖一粒食,个个都变罗霖;功夫汤用茶煲上,茶煲上有只杯仔,似功夫茶杯咁细细只,开盖睇睇,汤系啡色,唔算多油,冇味精,两种带涩嘅材料一齐煲,第一口难免会有少少涩,但之后就会有回甘,不枉我专登走嚟试;第一次试玛卡汤,如果有一粒俾我试食吓就更好啦烚菜一小碟菜心,唔系出面咁一条条而系将佢切成一半,上面系落咗少少蚝油嘅菜茎,下面系菜叶;菜茎冇渣,蚝油只系用嚟吊味,唔会过多,啱晒唔系太钟意蚝油嘅我鸡饭海南鸡嘅嫩滑秘诀就系要喺水滚后要熄火焗,利用热力渗透鸡肉,而焗嘅时间正正就系关键,咁样啲鸡先会嫩滑;呢度嘅鸡多汁富弹性、鸡味较浓鸡非常嫩滑,而且份量算慷慨,加上一片大生菜、番茄及青瓜,整体都色彩缤纷;饭身较硬,每粒都沾满鸡油香味,粒粒分明有光泽,捞酱汁一齐食冇得顶!当然点少得酱汁三宝:辣椒酱、姜茸及黑豉油,姜茸夹杂葱粒增
功夫海南鸡饭(加$7转做鸡髀肉)

功夫汤
烚菜
鸡饭
海南鸡嘅嫩滑秘诀就系要喺水滚后要熄火焗,利用热力渗透鸡肉,而焗嘅时间正正就系关键,咁样啲鸡先会嫩滑;呢度嘅鸡多汁富弹性、鸡味较浓鸡非常嫩滑,而且份量算慷慨,加上一片大生菜、番茄及青瓜,整体都色彩缤纷;饭身较硬,每粒都沾满鸡油香味,粒粒分明有光泽,捞酱汁一齐食冇得顶!当然点少得酱汁三宝:辣椒酱、姜茸及黑豉油,姜茸夹杂葱粒增加口感,黑豉油虽然够晒黑,不过味道唔浓,唔会盖过鸡嘅鲜味
功夫海南鸡饭
茶餐厅通常都会有啲“阿姐”,但呢度清一色全男班,虽然系咁但佢哋都非常温柔有礼貌,喺lunch hour最繁忙嘅时间我问佢哋攞多碟姜蓉佢哋都冇托手踭

食完之后离开,再次见到门口画满公仔嘅黑板... 呢间茶餐厅真系有趣,要几man有几man,要几可爱有几可爱
  • 功夫汤