2016-05-19
今日有得早放工,就打算同同事系炮台山附近食个晚饭。原来呢度有间粗菜馆,猪油捞饭就听得多喇,我哋都好想试下,放工执埋啲手尾就即刻落去!餐厅好近大马路,如果系铜锣湾𠮶边,搭叮叮过嚟都好快到。大约七点到餐厅,先有个玄关位,有金庸先生嘅提字,墙上挂上莲花油画,地下一层都用方枱,方便2-10位都可以组合,上层有几张大圆枱聚会就啱啦!灯光集中系枱上面,影食物相好容易呃到 like!时日老火汤 $98 /一窝今晚系番茄薯仔汤,汤水色泽浓郁,有猪骨、番茄、薯仔可见材料丰富,味道都被时间同炉火提炼出嚟,见过一本讲汤水嘅食谱,不同节气需要饮不同汤水,最为人熟悉嘅都可以话系番茄薯仔汤,我哋三个人,每人都有三四碗,叫一窝就够喉!惠州梅菜扣肉 $82睇睇餐牌,最吸引我嘅仲有惠州梅菜扣肉,平时嘅梅菜扣肉都系晚餐首选,因为系屋企好难整,要去猪肉上嘅毛、岀水入味、炸完再炆、加入梅菜再蒸,步骤繁复,餐厅仲会将佢哋隔一晚,梅菜及酱汁就更入味,用煲仔送上,猪肉上一层肥一层瘦,经长时间烹调,呈现深啡酱油颜色,肉质容易化开,脂肪唔会油腻,肥瘦均匀,夹起一件,约一寸厚薄适中,一口就化,用嚟送饭一流。猪油捞饭 $20我嘅目标猪油捞
惠州梅菜扣肉
我嘅目标猪油捞饭,听就听得多,听闻九龙城店之前系将凝结嘅猪油,放系枱面任由食客加入白饭中,带有怀旧风味,餐厅就选用中国秀珍米,米质水份比较少,口感嚼劲,猪油及甜豉油就另上,份量足够一碗饭,胆固醇万岁,哈哈。
煎蛋系我晚餐最好朋友,菜甫凉瓜煎蛋更系不二之选,菜甫带咸味,凉瓜亦淡然苦味,配合上感觉爽口,蛋浆刚熟透,煎蛋柔软,带有金黄色,蛋饼分成四份,一人一片直接夹起食,愈食愈滋味!
即炸鸡扒,切件后肉汁慢慢渗出,新鲜烫口,炸皮唔会太厚,而且干爽唔油腻,酱汁分开用碗上,送上时保持一定温度,配搭酱汁悉随尊便,可以夹起一件炸鸡将它浸进诱人的酱汁中,酸香味经已令人垂涎。
西柠脆脆鸡
以呢个价钱,都食到几饱,三𩠌一汤,仲有两猪油捞饭,份量足够
粗菜馆 Tso Choi Restaurant
星期一至日: 11:30-23:00