如果search 观塘美食 嘅话,相信唔少人都会听过呢一间系码头熟食市场入面嘅星马食物。佢俾好多名人推荐过,我自己都食过几次。而当中最出名嘅系黑豉油捞面。驰名怡保炆大细脚黑豉油干捞面 ($47)黑豉油捞面色泽好靓,充满油光,唔会话偷工减料,每一条面都沾有黑豉油。份量都十分多,我同朋友都算大食嘅朋友,但我哋都食唔晒成个捞面。 黑豉油捞面好够味,不过佢比较油身,间唔中食一次就ok啦。咁讲返配料,我拣咗大细脚,即系猪脚同鸡脚,佢嘅猪脚同鸡脚都系非常非常正。因为佢炆到好入味,绝对唔会硬身,每一啖都系骨胶原嘅感觉,超正! 马来福建猪颈肉虾汤面 (掺掺) ($51)虾汤面一上菜已经闻到阵阵虾味,饮落去唔算太咸,有虾嘅鲜味。而且,虾汤面本身已经跟咗一块叉烧、蛋、炆猪皮仲有猪油渣。炆猪皮炆到又冧又入味,猪油渣脆身香口,啱晒我钟意食香口嘢嘅人。配上猪颈肉,猪颈肉烧得好香,有阵阵烧烤风味。掺掺系油面加米粉。姜汁拉茶 (+$10)够味,饮落去仲有姜蓉,但又唔会话太辣,天气冻饮好暖身。

驰名怡保炆大细脚黑豉油干捞面 ($47)

驰名怡保炆大细脚黑豉油干捞面

马来福建猪颈肉虾汤面 (掺掺) ($51)
掺掺系油面加米粉。
马来福建猪颈肉虾汤面 (掺掺)

姜汁拉茶 (+$10)
够味,饮落去仲有姜蓉,但又唔会话太辣,天气冻饮好暖身。

姜汁拉茶
题外话/补充资料: 不过,卫生一般。
2020-11-06
驰名怡保炆大细脚黑豉油干捞面
马来福建猪颈肉虾汤面 (掺掺)
姜汁拉茶