2021-01-27
好耐无去过深水埗西九龙中心,听讲呢头有间好厉害既沾面,所以就特登去试下,食完面想食下甜品,所以去左foodcourt睇下。见到哩个小店门面贴满宣传既甜品照片,见到有两个人买紧嘢好似几okay,所以就跟著排队顺便八卦其他人食咩。排我前面嘅小姐指住隔篱张相话要法式枫糖牛角布甸($38),所以到我既时侯我就照叫哩个。老板仲话哩个甜品啱啱焗起,所以唔洗等!老板好兴奋咁响我介绍佢自己既资历,好似喺系高级酒店工作过,所以d甜品都系酒店级既,同其他店卖既唔同。佢仲插左支花俾我影相靓d㖞。😂一坐低即刻食,食落热辣辣配雪糕真系好正,个牛角布甸口感俾普通面包布甸好好多,牛角包里面既层次令佢个包不致于过湿。连平时对甜品一般既老公都话几特别几好食(可能因为个酱系云尼拿,佢特别钟意vanilla)。哩个咁特别,所以谂住叫多个甜品试下,由于已经饱饱地,所以叫左朱古力蛋糕,店主仲好好送左杯玫瑰花茶俾我。店主千叮万嘱我摆一摆个蛋糕先食,因为之前系雪住,会硬身d。可惜我等唔切,食咗先讲,老实讲哩个蛋糕好普通,唔系我预期咁浓咁滑。如果你有机会去试下,都系叫法式牛角布甸啦!