2024-04-13
今晚一齐寻找香港味道🇭🇰,去到佐敦嘅「糖水档1987」,睇落红白相间嘅店面都颇有现代感,其实系源自1987年开始创立既老式粥铺😮,经过第一、二代老板经营,而家由一班热爱香港美食嘅后生仔接手老店💪🏻,希望打造成街坊嘅宵夜聚脚地,的确见到唔少街坊堂食外卖。小小嘅店面却载有香港人情味同本地美食❤️,包括粥品、怀旧小食、经典小炒同传统糖水等,希望大家多多支持,将呢份情怀延续落去。————————————————👅 鸭肾菜干猪骨粥($38)👍🏻招牌必食之一!老配方传承📝,长时间熬制连米粒都化开,鸭肾、蚝豉、菜干及猪骨呈现浓郁味道,有种清热下火嘅感觉👅 XO酱炒萝卜糕($36)👍🏻采用手工自家制嘅香辣XO酱🌶️,正常辣都有种刺激感,萝卜糕有腊肠粒,食落有萝卜味,仲有一大堆爽脆椰菜同芽菜,赞赞.👅 猪皮萝卜鱼蛋($29)👍🏻独家秘制车仔酱汁,由多种香料调配,香辣之余又甜甜地,萝卜软腍多汁🥘,猪皮同鱼蛋都好入味,还原传统港式滋味👅 鲜奶桃胶雪耳炖蛋白($53)👍🏻几种材料加堆一齐就好滋补养颜🌸,桃胶同雪耳都炖到软软腍腍,炖蛋白滑捋捋,吸收晒奶香味.👅 芒果大满足($56)👍🏻一碗有齐仙草、芋圆、小丸子、芋
————————————————
👅 鸭肾菜干猪骨粥($38)
👅 XO酱炒萝卜糕($36)
👅 猪皮萝卜鱼蛋($29)
👅 鲜奶桃胶雪耳炖蛋白($53)
👅 芒果大满足($56)
👍🏻一碗有齐仙草、芋圆、小丸子、芋圆、芒果同椰果,啱晒心大心细嘅朋友🥰,觉得小丸子最好味,尺寸巨大化增加咗软糯糯嘅口感,加埋淡奶更好味
🚩总结:热爱传统🫶🏻不断改良嘅糖水档
————————————————
🌟注意:如果钟意食佢哋嘅XO酱,可以$129/支加购带返屋企
📍 糖水档1987
地址:佐敦文汇街25号文景楼地下C号舖