2015-04-02 2661 浏览
ABC表妹来港探亲,有空即约会其代母午聚,为方便小肥表哥作陪客,地点就定于湾仔一家越南餐室「悦木」。「悦木」正门大开,十二点八已见人龙,虽然我地一早订定位,但结果都要准一时先有位坐。Auntie真系眼利,喺门口等位时已留意到「悦木」个招牌左下方刻有「老赵」二字,更大担定断餐厅同第一代越南菜馆「老赵」有关连;小肥立即上网查证,并确认此店老板原来真系老赵 !午餐时份,「悦木」坐满客人,虽然食客未迫到话背贴背,但感觉仍颇为狭窄迫夹,不甚舒适。好奇怪,店舖楼面都几高吓,唔知点解我地三个人都好难倾到计,周边嘈杂得很 !此外,店内最大问题系空调不足,连平时夏天都要穿著长袖衫o既auntie都大汗dup细汗,好明显室内温度犹如热带雨林般酷热!全店满座,楼面伙计忙碌也在所难免,不过要我地等成五分钟先有人得闲落单也未免太过份了吧?!传菜生木口木面都算,当较为高级o既职员都唔多友善及显得不太耐烦时,XO仔系绝对唔会姑息,要反映于超低o既服务分上 !餐厅午市主要做套餐为主,普通套餐以主菜定价钱,多咗甜品o既行政套餐则一率定为$158,另收加一服务费。餐牌上并无注明,不过食客可加$15转点越南咖啡作餐饮

餐厅午市主要做套餐为主,普通套餐以主菜定价钱,多咗甜品o既行政套餐则一率定为$158,另收加一服务费。餐牌上并无注明,不过食客可加$15转点越南咖啡作餐饮。
散叫餐牌要问先有,姐姐仔仲要好悔气咁递上。
餐具随餐牌送上,每人一双筷子放于纸巾上,加秘制调味汁一小壶,感觉似乎过于随便,而家去茶餐厅咩
?!
秘制调味汁
我地三个人叫咗三个普通套餐,所点o既小食、主菜及饮品都唔同,方便大家互相分享。
自家制肝酱多士(两件):两件暖暖o既法包呈黄色,睇落似隔夜包,肝酱则胡椒味过浓,不甚讨好
自家制肝酱多士
越南春卷(一卷):春卷皮层色泽较深,可能师傅用火太猛或因用上千年油所致,餐牌上o既相片更为吸引!虽然外表唔系好得,不过春卷o既馅料切得好幼细,咬落皮脆馅嫩,都几好味。
越南春卷
蒸粉包(两件):蒸粉包皮薄软熟,馅料同春卷一样清脆幼嫩,健康又美味
蒸粉包
猪肉虾片(两件$48):猪肉虾片乃散叫食品,底层脆卜卜o既虾片上有块薄薄o既蒸粉皮,清滑o既粉皮上除咗有香嫩o既猪肉薄片之外,仲有几款蒜葱调味,入口更尝到多层香脆,多层惹味,当真美味非常
猪肉虾片(
生牛肉粉(单点$68;套餐价$98):牛肉粉汤底好够热,加上「悦木」室温如热林般滚烫,小肥边食边抹汗,真系几狼狈。虽然相片未必睇得出,不过大大只碗入面,牛肉同河粉o既份量都好足,而且牛肉香薄软嫩,汤底香浓甜美,芽菜洋葱同为爽脆,老赵果然有料到
生牛肉粉
茄汁牛腩河(单点$68;套餐价$108):ABC表妹形容汤底味道同生牛肉粉𠮶个差唔多,只系多咗啲蕃茄。
茄汁牛腩河
咖哩鸡檬粉(套餐价$118):Auntie话咖哩唔系好辣,椰汁味唔会过火,鸡肉又唔嚡,唯一问题系汤内o既鸡骨较碎
,怕骨o既朋友要食得特别小心。
咖哩鸡檬粉
餐饮:跟餐o既汽水全为汽水机货式,小肥真系后悔冇学表妹同auntie加$15转越式咖啡
可乐
越式咖啡
打工仔闲日午饭时间大多只有一个钟,「悦木」所提供o既午市套餐不但丰富高速,而且质量偏高,唔怪得知门外经常都排满食客等位。不过,个人觉得,如果午餐时份每人平均都要消费上百多元,餐厅理应加强冷气系统、改善室内环境、以及提升服务生之质素及卫生水平!
2015-03-31
等候时间
15 分钟 (堂食)
秘制调味汁
蒸粉包