热潮减退的拉面关注组人气店?!   •如果有加入拉面关注组的话,应该知道呢间位于大角咀嘅大丸拉面~ 我同朋友都想试好耐,之前见过关注组D人话要开门前一个钟去排队先食到~加上我哋每次去大角咀食饭都见到大排长龙,所以一路都未有机会试~
6月尾有日平日夜晚6点半左右经过竟然见到无人排队🫨我同朋友即刻转軚入去试一试~到底仲值唔值得排一个钟呢?🧐•🥢 贝丸 (海鲜豚骨) / 特制鲜蛤海鲜豚骨拉面 $118贝丸系特别限定嘅拉面,汤底嘅系海鲜猪骨汤,但系又要另外再拣酱油味、盐味或者虾味~ 我就拣左酱油味贝丸~ 拉面嘅卖相非常吸引,有5-6只蚬、3片薄叉烧、半只溏心蛋、木耳丝、紫菜同葱花。每只蚬都好肥美又无沙,叉烧都算嫩,唔会太肥~ 拉面拣咗粗曲面,口感软硬适中,而且都几挂汤👍🏼汤底几竭身,但饮落就有少少失望喇,可能期望太高,或者系我拣嘅汤底配搭错咗🥲因为汤底的海鲜味非常淡, 而酱油同豚骨味就比较浓郁同突出,整体味道都偏咸。•🥢 虾丸 / 虾豚骨拉面 $98虾丸嘅配料都差唔多,大量樱花虾取代贝丸入面嘅蚬,同埋无紫菜~ 汤底系用北海道产嘅虾特制海鲜味噌汁,再加埋豚骨汤底~虾丸嘅汤底就比较balance
热潮减退的拉面关注组人气店?!

🥢 贝丸 (海鲜豚骨) / 特制鲜蛤海鲜豚骨拉面 $118
贝丸 (海鲜豚骨) / 特制鲜蛤海鲜豚骨拉面

🥢 虾丸 / 虾豚骨拉面 $98
虾丸嘅配料都差唔多,大量樱花虾取代贝丸入面嘅蚬,同埋无紫菜~ 汤底系用北海道产嘅虾特制海鲜味噌汁,再加埋豚骨汤底~虾丸嘅汤底就比较balance,虾味同豚骨味都几浓郁,但真系要衬热食,食到尾会有啲咸,所以朋友就问店员攞啲昆布醋,加完之后清爽好多👍🏼
虾丸 / 虾豚骨拉面

🥢 青葱沙律酱日式饺子 $40
日式饺子煎得几脆,入面嘅馅调味唔会好重,但非常juicy🤤 加埋上面嘅微辣嘅青葱同沙律酱一齐食都几夹😋
青葱沙律酱日式饺子

💬 整体嚟讲无想像中咁出色/惊艳,如果唔使排队都可以一试,但要排队真系未必会考虑🙈
虾丸 / 虾豚骨拉面
青葱沙律酱日式饺子