2006-06-08
星期日同朋友黎左呢间火锅试下, 听个店名以为好乌糟, 其实装修似旧式住家形式, 而店内只有四至五细张台供人客用, 我地八时唔够黎到都坐左三台客, 可能天气热少左人打边炉。我地首先叫左个蕃茄蟹汤底150蚊, 阿姐话系最后一个(咁早就得番一个?), 跟住问阿姐扲餐牌, 但佢答无餐牌及叫我地出去睇下门口果道D盘有乜食, 睇完同佢讲就得架啦, 出到去发觉选择唔系好多, 呢个时间阿姐企埋黎介绍: 肥牛靓呀80蚊碟(我地要左一碟), 四宝丸60蚊丫自己整架好出名(又要左一碟), 另外果D双拼又得单叫又得(我地叫左黑牛百叶拼鸡肠), 再叫多碟油炸鬼, 但油炸鬼卖晒改要炸鱼皮。蕃茄蟹汤底–汤底好甜应该架左蕃茄膏, 蟹好大只好新鲜系即挡, 好有鲜味手切牛肉–睇落唔系好够肥但新鲜啰,无根无渣四宝丸(虾丸, 墨鱼丸, 鲮鱼球及牛肉丸)–虾丸最好味够爽口弹牙, 墨鱼丸都可以, 但鲮鱼球麻麻及牛肉丸好有肉味但无口感黑牛百叶拼鸡肠–两样都好大只/条好新鲜炸鱼皮–大大块浸落汤食都几特别呢道D食物用料好新鲜又好大件, 不过就伙记唔多所以服务麻麻, 打边炉茶都无柸比我地, 我地两个人埋单HKD380都差唔多, 可以一试
手切牛肉–睇落唔系好够肥但新鲜啰,无根无渣
黑牛百叶拼鸡肠–两样都好大只/条好新鲜
炸鱼皮–大大块浸落汤食都几特别