2020-08-29 261 浏览
N年冇食过味千拉面,细个屋企附近有味千,都食过一两次,不过𠮶时味千相对其他食店黎讲唔算平,所以都唔会成日食,自从近年越黎越多日牌拉面黎香港开店,都会想试下新野。而家因为冇晚市堂食,想食拉面都只可以外卖,见味千外卖拉面可以加$3转发热包,就算外卖都可以食倒热辣辣嘅拉面,就黎试下。六点laste order,今日咁啱喺附近做完野先赶得切黎。外卖自取布八折,等左大约10分钟就拎得。叫左个拉面、小食同野饮。拉面同汤包系分开。拉面外盒就有教大家点样整热辣辣嘅拉面。打开拉面盒,里面系分左上下两格,上面放左拉面同配料,下面系发热包。要发热包发热,首先要拆开发热包出面个胶袋先,之后就加水去到外盒指定𠮶条线度,水唔可以盖过发热包,之后就将汤包倒入拉面入面,放返好拉面,再闩返埋盒盖焗佢几分钟就得。海鲜拉面($58) - 拉面入面有虾、鱿鱼、蟹柳、帆立贝、粟米同杂菜,都算足料,我另外加左两片叉烧($12)。拉面我要求要硬少少,都真系唔会太腍,叉烧偏肥,所以入口好滑。虽然以前觉得味千嘅拉面唔平,但十几廿年过去,佢嘅价钱又冇想像中加咁多,讲味道或者佢及唔上其他人气日牌拉面,不过价钱平成半,平平地过下口瘾都唔错。

外卖自取布八折,等左大约10分钟就拎得。
叫左个拉面、小食同野饮。拉面同汤包系分开。
拉面外盒就有教大家点样整热辣辣嘅拉面。
海鲜拉面

章鱼丸($28) - 一份有四粒,虽然外卖返到黎冻左少少,不过章鱼丸唔会太厚粉,里面有大大粒章鱼,加埋个章鱼酱味道都唔错。
章鱼丸
章鱼丸
水果茶($20) - 原本拉面有跟汽水或热饮,转冻饮就加$3,不过水果茶属于特饮系要散叫,见外卖自取有8折先叫。入面都有几多水果,茶味唔会太涩,味道都正常。
水果茶
总结,味道正正常常,胜在抵食,外卖八折拉面加小食加野饮都唔洗$100,我最欣赏系佢个发热包,就算外卖拎到返屋企仲可以食倒热辣辣嘅拉面。