餐厅: 華姐清湯腩
资讯:

2015-05-27 1152 浏览
中学时期常去铜锣湾、天后一带,吃过不少间粉面店,记得系铜锣湾渣甸坊有间食牛腩既都唔错,放学后食个牛腩河系指定动作,好可惜敌唔过贵租已经拉闸。近几年都无遇过一间牛腩河系觉得要翻兜,直至果日食完华姐清汤腩。去花市摆档前约左朋友系华姐门口等,虽然未到午饭时间,但已经有一条短既人龙,但好彩好快已经入得去。嗌左个清汤腩,好快已经到,首先试一下个汤底,好清甜,感觉唔似用味精煮出黎,起码食完无口渴。跟住咬一口牛腩,够入味又够腍,面层痴住薄薄既牛膏,入口即溶,又唔会觉得油腻。而最重要系牛腩无痴牙。如果有箍牙既朋友一定好怕食牛腩,因为怕牛腩丝会痴牙,感觉周身唔聚财。极速食左碗牛腩,又系时候博杀啦。

极速食左碗牛腩,又系时候博杀啦。
清汤腩河
2015-02-18