2021-05-08
2069 浏览
2021年5月3日 星期一今日放咗工又唔想煮饭,所以极速同老婆落咗街揾左呢间餐厅食饭,贪佢够方便,唔使行太远餐厅有好多唔同种类嘅牛肉可以选择,价钱视乎牛肉嘅重量而定,如果石烧牛肉来讲都唔算太贵最平有呢一款牛肩排,180g都系$80,唔需要加一服务费点完餐之后就可以出去自助区拎野食,有面豉汤可以拎,见到里面嘅汤料都好丰富,除咗海带之外,仲有冬菇同豆腐粒添,饮落去味道都好浓郁之后当然唔少得白饭任装,食得出系日本米,因为入口比较软身,充满饭香,而且仲可以加紫菜粉喺上面,会更加好味另外仲有沙律可以拎,基本嘅有沙律菜同蕃茄,全部都好新鲜,仲可以加胡麻沙律汁或者柚子沙律汁添,啱晒钟意食胡麻汁嘅老婆最后我拎左成碗返黎,转眼间已经食晒,因为菜都几爽口,而且蕃茄酸酸地,配埋胡麻汁简直系越食越开胃酱汁方面都可以自行选择,有辛味芥末烧汁、蒜蓉蘸酱同自家制烧肉汁,三本我都有拎返去点肉,其中我觉得自家制烧肉汁系最啱食肉既,因为可以去除咗烧肉嘅油腻感,仲有少少甜味添呢个就系期待已久嘅牛肉,我要左200g既牛柳,都系$110,嚟到嘅时候热辣辣,店员话可以自行控制肉嘅生熟程度,但系由于石板实在太热,所以店员建议我哋尽
最平有呢一款牛肩排,180g都系$80,唔需要加一服务费
呢个就系期待已久嘅牛肉,我要左200g既牛柳,都系$110,嚟到嘅时候热辣辣,店员话可以自行控制肉嘅生熟程度,但系由于石板实在太热,所以店员建议我哋尽快切开牛肉,以免烧焦
切开之后先发觉原来牛肉有咁大份,就算我厚切,都可以切到成个石板都系牛肉,每旧我都烧得好均匀,大约三成熟左右我就夹起嚟食,食落去肉味好丰富,而且完全唔韧,仲要冇筋,啖啖肉,食得好满足