2020-08-04
长洲嘅第一站系揾午餐食,虽然已经过咗食饭嘅时间长洲嘅黄店都人山人海,实在可喜可贺啊!系热辣辣嘅太阳底下,我哋拣咗食再热辣辣啲嘅车仔面,买外卖到朋友家中享用。小妹选择咗蕃茄汤底鱼腐同鱼卷米线,朋友选择咗猪骨清汤配叉烧及芝士竹轮公仔面。首先小妹嘅蕃茄汤底真系好好味,非常足料,看官都可以喺汤底度见到好多蕃茄蓉,酸Mei Mei 咁好醒胃,可能行到返朋友家都要一段时间啦,汤比米线吸晒汁,不过依然好味,渔夫鱼卷中规中矩啦。朋友话猪骨汤底几好味,叉烧唔系霉叉烧,都几有咬口。佢其实都好多特色送㗎不过我哋都冇拣,钟意食啲冇益野哈哈,其他食评都有赞蚬汤好味。最近,小妹停咗一排写开饭食评,原因系出咗「国安法」之后,都有好一轮嘅退出战线的良店,怕被追究和找麻烦🤭,这间小店就是其中之一,因为在”hker” group 里面良店系列这店已经剔除在名单外,小妹明白做生意的苦况,只祝愿一句小店「兄弟爬山,各自努力。」大家仲帮唔帮衬就自己决定啦